A francia nyelv is bekerülhet a diplomamentő programba

Vágólapra másolva!
Balog Zoltán támogatta a felvetést, hogy a francia nyelv is bekerüljön az angol és a német mellé a diplomamentő programba.
Vágólapra másolva!

Levélben fordult a Külügyminisztérium frankofon ügyekért felelős miniszteri biztosa Czomba Sándorhoz, hogy a francia nyelv is bekerüljön a diplomamentő programba – közölte a Külügyminisztérium pénteken.

Novák Katalin az ügyben Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével is egyeztetett, aki támogatta a felvetést.

A diplomamentő programot kedden hirdette meg a kormány. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára azt mondta, hogy a programra olyan magyar állampolgárok jelentkezhetnek, akik nyelvvizsga hiányában nem rendelkeznek diplomával, de már leállamvizsgáztak, nincs hallgatói jogviszonyuk, és legfeljebb 35 évesek. Hozzáfűzte, hogy a gyesen, gyeden lévőknél nincs életkori korlátozás, és az elbírálásnál előnyben részesítik majd a regisztrált álláskeresőket.

A legutóbbi adatok szerint 49 370 olyan "kvázi diplomás" van, akinek csak a nyelvvizsga hiányzik a diplomához. Czomba Sándor szerint ezt a "holt tőkét" aktivizálni kell, és reményei szerint az idén márciusban induló és 2015. augusztus 15-ig tartó program segíti majd ezen beragadt diplomák megszerzését.

Az államtitkár kedden arról beszélt, hogy angol- és német nyelvtanfolyamokat támogat a kormány, ehhez a két nyelvhez csatlakozhat most a francia.

A támogatás 240 órás tanfolyamra vonatkozik, és a maximális összege fejenként 300 ezer forint lehet. A résztvevőknek a tanfolyam végén a nyelvvizsgát kell csak finanszírozniuk, de regisztrált álláskeresőknél ingyenes lesz az első nyelvvizsga.