„A Földet unokáinktól kaptuk kölcsön”

zöldséglevek, környezettudatos, zöld, vegetariánus, Föld, bolygó, klímaváltozás
Minden pillanatban van lehetőségünk tenni a környezetért
Vágólapra másolva!
Mivel ezt a cikket, mint minden környezetvédelemmel foglalkozó írást, a végtelenségig lehetne folytatni, jobb, ha már az elején leszögezzük: apró, hétköznapi gesztusokat veszünk benne sorra. Mert zöldebbé válni nem feltétlenül jár együtt radikális életmódváltással. Pici lépések rengeteget tudnak hozni. Akkor is jól jár mindenki, ha ezeknél maradunk – mint ahogy az a forgatókönyv is teljesen természetes, hogy a kis módosítások egyre jelentősebbekhez vezetnek.
Vágólapra másolva!
Minden pillanatban van lehetőségünk tenni a környezetért Forrás: Táfelspicc

Ültess fát

Például bekapcsolódhatunk a PCMM mozgalomba, amelynek éppen az a lényegi mondanivalója, hogy az elérhetetlenül messzi, személytelen kormányokon, az óriási, ezért gyakran lomha szervezeteken, meg az adakozó, megközelíthetetlen felső tízen kívül is marad lehetőség arra, hogy progresszíven lépjünk fel a klímaváltozás szomorú borzalmai ellen. Aki többet szeretne olvasni a smaragdfaültető programról, és arról, miért számít ez az apró gesztus olyan sokat, kattintson. A szerencsés, akinek van kertje, úgyis tudja, miről beszélünk. Fát ültetni olyan, mint a vígjáték második felvonása alatt nevetni: bár továbbra is mindent beleng a könnyedség, itt kúszik be a mélység. És mi ezt az érzést visszük haza.

Egy egészen picit légy vega

Ilyet persze nem lehet mondani senkinek. Bár sorok szerzője valóban vegetáriánus, eszébe sem jutna téríteni a témában, a családjának ő is tálal húst. Az étrend szerteágazó és bonyolult magánügy, akár a szokásrend, akár elv, akár a szükség, vagy valamilyen speciális adottság határozza meg. Azt az érvelést azonban a legszenvedélyesebb vércsék is meg szokták érteni, hogy ha a vágóhidak falait üvegből készítenék, alig maradna valaki, aki húsételre vágyna. Ízléstől és értékrendtől függetlenül az úgynevezett rejtett víz-probléma azonban sajnos időzített bomba. Egy kiló marhahús feldolgozása mintegy 15 000 liter vízbe kerül, ugyanez sertéshús esetén körülbelül 4200 liter. Érdemes megnézni más fejezeteket is – kávé, bor, tea, rizs – ezen az oldalon. Azt hiszem, az emberemlékezet óta vegetáriánus McCartney családból mondta valaki, vagy Stella, vagy a papája, hogy heti egy húsmentes nap beiktatásával már hatalmas szívességet teszünk az emberiségnek. A közcím csak erre utal. Annyival többféle zöldség létezik, mint pörkölt- vagy sült-. Ráadásul most példás önuralomról teszünk bizonyságot: megálljuk, és nem tesszük fel a „Nem beszélve arról, hogy ez az egészségünk szempontjából is” című lemezt.

Zárd el a vizet fogmosás közben

Igen, teljesen tudjuk, hogy ezt tényleg teljesen tudjátok. Csak hát nincs zöld cikk enélkül. Kötelező kör volt. Pipa.

Csomagold használt papírba az ajándékokat

Használtba, és élvezd! Élvezd, hogy miattad hagyják békén az erdőt, élvezd, hogy megkíméled a Földet, élvezd, hogy formabontó vagy, élvezd, hogy senki nem fogja félreérteni sem az ízlésedet, sem a neveltetésedet. Élvezd, hogy ha idén megteszed, jövőre a kényes, pazarló, simaságában is a szemetesben végző ív helyett jó eséllyel mesésen bűnronda, fakó, kedélytelen, gyűrött foszlányban veheted át a könyveket, a pulóvert és a parfümöt. Látod, akkor biztos lehetsz benne, hogy tettél valamit. Ah, a jogos büszkeség! A hatás! A szavak nélküli nevelés ereje! Tudod, hányan irigylik az ilyesmit?

Legyen nálad

Bármi, aminek a vásárlásnál hasznát veszed. Alapkiszerelés a táskában elférő táska. Középhaladó változat, hogy ebben a táskában legyenek kisebb zacskók. A felsőfok az árnyalatokról szól: dobozokról, lenszatyrokról, üvegekről, tasakokról. Hogy mennyire kemény harc csökkenteni az egyszeri használat után szemétté váló anyagok mennyiségét, arról nemes egyszerűséggel csak a kád szélét tudnánk emlegetni. Szerény felmérésem szerint törpe kisebbségben vannak azok az árusok, akik minden további nélkül hajlandóak az átnyújtott valamibe pakolni. Minden további alatt itt most sajnos remek a felhozatal, nekem egyszer azzal érvelt egy nő két pulykamellszelet között, hogy nem tehetem ezt vele, mert fel kell nevelnie a fiát.

Mindig valakivel ülj kocsiba

A carpooling, carsharing remek ötlet, de talán van olyan nehézkes megszervezni, hogy közben elmenjen tőle a kedvünk. Bezzeg a skandinávok már akkor is rotációs rendszerben jártak autóval munkába – ha öt ember összefog, egy munkahét bármely napján csak az egyikük vezet és veszi fel a másik négyet –, amikor még messze nem volt ekkora veszélyben a bolygó. Azt viszont, ugye, tudjátok, hogy aki egy szál magát sofírozza, az kivel ül a kocsiban?

Esetleg a BKV?

Fővárosi olvasóink, szánjatok a gondolatra másfél percet. Ha a megfélemlítően fejlett Svájc nem átallott trolibusz-kulturát kialakítani, annak biztos oka van. A trolibusz őrülten korszerű eszköz, hiába azért kezdődik a magyar számozás hetvennel, amiért. „Nincs nap, hogy le ne robbanna kombinó” – na ez a rosszmájúskodás rég a múlté. Most már nagyon fel kell kötnie annak, aki szidni akarja a nagykörút csini köztaxiját. A HÉV szupergyors, a metró sűrűn jár. Ha békávézol, egész nap élhetsz a „Lovat! Lovat! Országomat egy parkolóhelyért!” nevű stresszkoktél nélkül, valamint a pénzed sem szórod a sosem olcsó parkolójegyre. És végre jut időd olvasni. Évekkel ezelőtt kiszámoltam, havi 29 út esetén lesz olcsóbb egy bérletszelvény, mint ha ugyanennyiszer jegyet lukasztanánk. A nagy bolygómentő társasjátékban minden egyes járműúttal előrébb tolhatjuk a pici, piros bábut. A miénket. Pedig mi történt, semmi. Csak felültünk arra, ami jött, és hazamentünk a munkából.

Dobd be a kreativitásod

Ebben a társasban különben is az az egyik legjobb, hogy egyetlen szabály van, amelyhez minden áldott nap új lehetőségek kopogtatnak be. Épp üveget mosogatsz, almalé volt benne? Az első adag vizet úgyis kiöntenéd, miért ne adhatnád a növényeknek. Repülővel utazol? Ne nyomtasd ki a jegyet. Napi öt szalvétát használsz el? Szorítsd vissza négyre. Komposztálnál, de bérházban laksz? Keress hozzá kertes barátot, hálás lesz. És így tovább. Mondd le a nyomtatott banki bizonylatokat. Tartózkodj a kávékavarótól. Termelj kevesebb hulladékot. Varrd meg, ami elszakadt. Kapcsold ki, amit ki lehet. Ajándékozd el, amire nincs szükséged. Szeresd a minimalizmust. Gyalogolj. Öleld magadhoz a gyerekeidet.