900 milliót buknak a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet betétesei

Vágólapra másolva!
A legtöbb betétes mindent visszakap, igaz valamennyit várnia kell rá. Csak néhány önkormányzat bukik harmincmilliót, meg néhány nagy betétes magánszemély további 880-at.
Vágólapra másolva!

Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet engedélyének visszavonása után az Betétbiztosítási Alap (OBA) már meg is kezdte a betétesek kártalanítását. A technikai részletekről a Napi Gazdaság közölt összeállítást.

A lap szerint az egymillió alatti betéteket és az egy és ötmillió forint közötti betéteket is pénteken kezdik kézbesíteni.

Az ötmillió forint fölötti betétesek egy elszámolást kapnak, ami alapján a kijelölt takarékszövetkezeti fiókokban juthatnak hozzá a pénzükhöz.

A Körmend és Vidéke ügyfeleinek döntő többsége magánszemély volt, csak mintegy 15 százalékban voltak köztük cégek és egyéb szervezetek.

Az OBA egyébként 100 000 Euróig biztosítja a betéteket, így bukni csak azok az önkormányzatok fognak, akik kívül esnek a biztosításon illetve azok a betétesek, akiknek több mint 30 milliónyi betétjük volt.

A hatályos törvényi előírások szerint a magánszemélyeknek járó kamat után az OBA levonja a kamatjövedelem adót és befizeti az adóhivatalnak. 6676 fő OBA kártalanításra jogosult magánszemély után levont kamatjövedelem adó összesen: 28 millió forint, egészségügyi hozzájárulás: 10,5 millió forint - írja a Napi Gazdaság.