80 millió számítógép 3 hónap alatt

Vágólapra másolva!
Újra itt vannak a negyedéves számítógép értékesítési adatok, amitől az utóbbi hónapokban szabályosan görcsbe rándult a Dell, vagy éppen a HP vezetőinek gyomra. 82,2 millió PC-t adtak el októbertől december végéig. Most ez sok vagy kevés?
Vágólapra másolva!

A számok nem hazudnak

Nyomozómunkám első állomásaként az tavalyi értékesítési adatokat vizsgáltam meg, ebből pedig az látszott, 2013-ban egyetlen negyedéves periódusban sem sikerült 82,2 millió PC-t eladni. Akár örülhetnénk is, hiszen az utóbbi időszakban szinte csak és kizárólag olyan hírek érkeztek a nagyvilágból, miszerint a PC-piac szenved, haldoklik, vagy már éppen meg is halt. Hurrá!

Bár a katasztrofális jelzővel simán aposztrofálható 2013-as évben tényleg ez volt a legjobb negyedév, azt azért ne felejtsük el, hogy a nagy trendben továbbra is az látható, a PC-piac zsugorodása még nem állt meg. 2012-höz képest ugyanis további 5,5 százalékos a visszaesés, így egyelőre csak annyit lehet elmondani: A piac továbbra változatlanul szűkül, de a zsugorodás üteme egyre lassul. Simán lehet, hogy idén még kevesebb PC-t adnak el, mint az tavalyi 314 millió, ám arra is jó esély van, hogy idén utoljára látunk visszaesést, jövőre pedig lassú konszolidáció veszi kezdetét.

Forrás: IDC, Investor.hu

Vagy mégis?

Apropó simán lehet. Igen csak megdöbbentő (és talán kicsit vicces is), hogy alig másfél éve, 2012 közepén még úgy számoltak az IDC elemzői, hogy 2013-ban (tehát az onnantól számított fél-másfél éves periódusban) 414 millió számítógépet adnak majd el világszerte. Na, ehhez képest sikerült 314 milliót eladni a gyártóknak, valamint ilyen rövid időtávon 25 százalékkal mellélőni az IDC-nek.

Mit is jelent ez? Nem azt, hogy az elemzők nem értenének a dolgukhoz. Sokkal inkább azt, hogy a PC-piaccal szemben az elmúlt években túlzott volt az optimizmus, hiszen:

  • 2010-ben még mindenki arra számított, hogy a növekedés az örökké valóságig tart. Aki nem hiszi, az nézzen rá erre az ábrára.
  • Amikor meg a növekedési ütem lassulni kezdett, akkor meg arra, hogy hamarosan visszatérünk a korábbi bővülési ütem körüli szintekre, és minden megy tovább a megszokott kerékvágásban.
  • Amikor pedig pedig jött a visszaesés akkor meg arra, hogy a zsugorodás gyorsan megáll és 2013-ban már visszatérnek a korábbi eladási számok.

Igen ám, csak közben ott voltak a táblagépek, melyek kvázi felfalták a PC eladásokat. Az IDC elemzői pedig kénytelenek voltak szinte hónapról-hónapra lefelé vinni a prognózisaikat, jelenleg pedig már ott tartunk, hogy a következő 3 évben az IDC szerint nem lesz számottevő növekedés a PC-piacon. Ezt talán az alábbi ábra szemlélteti legjobban:

Forrás: IDC, Investor.hu

Fordul a kocka?

Nos, látszólag a jövőbe látás képességével még a legnagyobb elemzők sem rendelkeznek, eléggé kockázatos a PC-piac jövőjét megjósolni. Azt viszont látni kell, hogy 2013-ban egyre nagyobb méreteket öltött a pesszimizmus a PC-piacon, a korábbi "mindjárt fordulunk" hangulat pedig lassan teret adott a "senkinek sem kell már PC" hangulatnak. Az igazi nagy fordulatokat viszont szinte mindig a hangulat egyfajta drámai eltolódása előzi meg.

Vége a PC-érának? Abszolút. Kihal a PC-piac? Ugyanmár. Itt pedig már a Gartner elemzését is meg kell említeni, akik szerint idén akár 3,1 százalékos bővülés is jöhet a piacon.

Annál is inkább, mert ha jobban belegondolunk, akkor kiejelenteni, hogy "a számítógépekre lassan semmi szükség nem lesz" meglehetősen nonszensz. Ott vannak ugyanis a vállalati ügyfelek, ahol a PC létszükséglet. Nem azt állítom ezzel, hogy tablettel nem lehet dolgozni, de a kényelem, és a produktivitás miatt a versenyszférában még jó ideig előnyt fognak élvezni a "régi kor" techológiái a tabletekkel szemben.

A vállalati PC-piacból pedig komoly hasznot húzhatnak egyes cégek. Például a Microsoft, egyrészt a Windows eladások miatt, mésrészt pedig azért, az új stratégiában komoly szerepet kapott ennek a szegmensnek a meghódítása.

De nem csak a redmondiakra lehet érdemes figyelni, ott van még a HP is, aki a nagy PC-piaci összeomlásból alaposan megkapta a neki járó pofonokat. Ha a mélyrepülésnek tényleg vége, és a befektetők már túl pesszimisták a jövővel kapcsolatban, akkor a kedvezőbb tényadatok után gyorsan fordulhat a hangulat is, ebből pedig a HP is megkaphatja a neki járó "jutalmat". Például egy magasabb részvényárfolyamot, amiből mi is profitálhatunk. Pár kattintással, a mindenki által temetett számítógépünk monitorján.