42 Jelentkező jut egy meghirdetett állásra

Hatvanezer meghirdetett állásra két és félmillió jelentkezés jutott tavaly.
Hatvanezer meghirdetett állásra két és félmillió jelentkezés jutott tavaly.
Vágólapra másolva!
Az online álláspiac dinamikusan növekszik, szellemi munkákra nem is érdemes máshol vadászni, csak az interneten. Az, hogy kiket keresnek, és kiket találnak, persze nem teljesen fedi egymást.
Vágólapra másolva!

A tavalyi online álláspiac adatai mindenféle rekordot megdöntöttek. A Profession adatai szerint (ami a piacnak körülbelül a kétharmadát fedi le) tavaly mintegy 60 ezer állást hirdettek meg, és ezekre az állásokra összesen 2,5 millió pályázatot adtak be.

Azon kívül, hogy mindkét adat új rekordnak számít, ez átlagosan negyvenkétszeres túljelentekezést jelent. A jelentkezések persze nem egyenletesen oszlanak meg - vannak olyan pozíciók, amikre nagyon nehéz, vagy szinte képtelenség embert találni (hagyományosan ezek közé tartoznak a különböző speciális ismereteket igénylő mérnöki munkák), és vannak, ahol a pozíció meghirdetői szó szerint térdig járnak a jelöltekben.

A legtöbben fejlesztőket vagy mérnököket kerestek, míg a legtöbb jelentkezés a területi képviselői, az asszisztensi és az adminisztrátori pozíciókra érkezett. Értelemszerűen a legdruvább túljelentkezés is ezeken a területeken volt: egy-egy meghirdetett pozícióra itt több mint száz önéletrajz jutott.

Érdemes egy kicsit mazsolázni az alábbi két grafikont.

Egyre több állást hirdetnek meg az interneten, ám a jelentkezők nem ugyanazokra a pozíciókra pályáznak, mint amiket a munkavállalók keresnének. Forrás: Profession

A nyelvtudás növekvő jelentőségét jól mutatja, hogy a munkáltatók több mint kétszer annyi állást hirdetnek meg kötelező angol nyelvtudással, mint nyelvtudás nélkül - ezzel szemben az álláskeresők legnagyobb része olyan munkakörökre jelentkezik, amelyekben nem kérnek nyelvet.