2013-ban egymilliárd okostelefont adtak el

Samsung Galaxy S4 mini,
Vágólapra másolva!
1 milliárd okostelefont értékesítettek 2013-ban a különböző gyártók, a Samsung kétszer annyit adott el, mint az Apple.
Vágólapra másolva!

Samsung, a listavezető

306 millió. Ennyi Samsung okostelefon talált gazdára 2013-ban, amivel alaposan leiskolázták a mezőnyt. Természetesen a Samsung nem csak a Galasy S4, valamint Galasy Note modelleknek, hanem legalább ennyire az alacsony és középkategóriás telefonjainak is köszönheti dominanciáját, ami továbbra is 30 százalék feletti, ahogyan tavaly.

Az Apple ugyanakkor hiába ért el rekord értékesítést az előző negyedévben, nem tudta hozni a várakozásokat, és bár az új modellek miatt közelebb került a Samsunghoz, nagy kérdés, hogy a China Mobile megállapodás mennyire tudja majd növelni a jelenlegi negyedévben az eladásokat.

Forrás: IDC, Investor.hu

Az LG-Lenovo-Huawei hármasból továbbra is mindannyian 10 millió feletti eladásokat produkáltak, ráadásul a két kínai gyártó már a piac közel 10 százalékát teszi ki, köszönhetően hatalmas növekedési ütemüknek.

Lassul a piac, de egyre fontosabb

Az okostelefon-piac így már szinte elérte az egy milliárdos álomhatárt, 996,9 millió okostelefont adtak el a tavalyi évben. Látva a növekedési ütemet, a következő negyedévben szinte biztos meglesz az egymilliárd eladott telefon a 12 havi gördülő adatokban. A növekedési ütem ugyanakkor egyre inkább lassul, már csak 30 százalékos volt az előző negyedévben, ami a legrosszabb adatnak számít az IDC statisztikái szerint.

Forrás: IDC, Investor.hu

Hiába lassul azonban az okostelefon-piac növekedése, azt a folyamatot már nem lehet megállítani, hogy a hagyományos telefonok egyre jobban kiszoruljanak a piacról. Alig két éve ugyanis még 10 eladott telefonból csak 3 számított okostelefonnak, ma viszont már 10-ból 6. A hagyományos telefonok iránti kereslet ugyanis egyre alacsonyabb, és évente több mint 20 százalékkal zsugorodik a piacuk.

Forrás: IDC, Investor.hu

Alapvetően tehát az okostelefonos alkalmazásoknak egyre nagyobb a piaca, ráadásul ebből nem csak csak az alkalmazásokat fejlesztő cégek, hanem a Google és az Apple is keményen profitálnak majd. Az okostelefonok ugyanis ma már egyáltalán nem a luxus, hanem a létszükséglet kategóriába tartoznak, és fognak is tartozni egyre inkább. A fejlett világban legalábbis mindenképp. Ezzel pedig olyan változásnak vagyunk aktív részesei, melyek csak történelmi mértékekkel mérhetőek.