Támogatás helyett olcsó hitelt adnának az ablakcseréhez

Vágólapra másolva!
600 évbe telne, ha a mai támogatási rendszerben akarná az állam felújíttatni az összes magyar házat. Olyan megoldást keresnek inkább, amely a 2014–2020 közötti időszak évi 70 milliárdját okosabban forgatja: ez lehet a támogatott hitel.
Vágólapra másolva!

Egyszeri, vissza nem térítendő támogatások helyett a kormányzat olyan megoldást támogat, amely az energiahatékonysági beruházásokhoz visszatérítendő támogatásokat ad. Cséfalvay Zoltán, a 2014–20-as uniós költségvetés összeállításáért felelős államtitkár arról beszélt a Piac és Profit konferenciáján, hogy inkább kedvezményes hitelekre van szükség.

"Ha így támogatjuk a felújításokat, akkor 600 év kell az összes lakás felújításához" – mondta azt érzékeltetve, hogy ha egyszeri összeget adnak a felújításokhoz, ablakcseréhez, szigeteléshez, kazáncseréhez, akkor a pénz gyorsan elfogy, és kevesen részesülhetnek a támogatásban. A jelenleg kiírt pályázatok rendszerint napok alatt elfogynak.

A következő uniós ciklusban 500 milliárd forint jut energiahatékonyságra, ez évi 70 milliárd forint körüli összeget jelent. Ebből kellene támogatni a teljes lakosság és a középületek felújítását. A pénz úgy tud leginkább hasznosulni az államtitkár érvelése szerint, ha újra és újra felhasználhatják, ezért van szükség arra, hogy inkább támogatott hitel formájában adják a pénzt.

A felújításoknak köszönhetően a rezsiszámla alacsonyabb lehet, a megtakarított pénz pedig fedezheti a felújítás költségét. A megrendelések pedig jelentős piacot jelenthetnek a hazai építőiparnak.