Derülátó a Richter menedzsmentje

Vágólapra másolva!
Optimistább bevételi előrejelzést adott a harmadik negyedéves gyorsjelentést követően a Richter menedzsmentje, a korábban várt 3 százalék helyett, ugyanis már 5 százalékos növekedést várnak euró alapon 2013-ra. Ennek egyik motorja továbbra is Kína lehet, ahol szintén magasabb értékesítéssel számolnak a gyógyszercégnél, de úgy néz ki, hogy a hazai piac is túl van a mélypontján.
Vágólapra másolva!

A korábban várt 3 százalékos árbevétel növekedéssel szemben már 5 százalékos bővüléssel számol a Richter vezetése euró alapon 2013-ban - írja a Bloomberg a harmadik negyedéves gyorsjelentést követő sajtótájékoztatón elhangzottakra hivatkozva.

A harmadik negyedéves gyorsjelentésről szóló elemzésünket az alábbi linken olvashatja el:

Javult a hazai helyzet, de Kína lehet a motor

A növekedésben részszerepet kaphat a magyar piac, ugyanis a korábban várt 0-5 százalékos visszaeséssel szemben már 0-5 százalékos bővüléssel számol a gyógyszercég vezetése - fejtette ki Bogsch Erik, a társaság vezérigazgatója. Elmondása szerint a jövőben csökkeni fog a vaklicitek áreróziós hatása.

Forrás: Bloomberg, Investor

A növekedés egyik motorja továbbra is Kína lehet, ahol a legfrissebb prognózis szerint 35-40 millió eurós bevételt érhetnek el a korábban várt 30-35 millióval szemben. A várakozás emelése a hajnali gyorsjelentést követően tulajdonképpen borítékolható volt, hiszen az első három negyedévben már 32,4 millió eurós értékesítést tud felmutatni a Richter.

Az első kilenc hónap bevételi adatait böngészve jól látható, hogy Kína részesedése 3,7 százalékra hízott a tavalyi 0,4 százalékot követően. Ezzel pedig nagyobb szeletet hasít ki, mint az USA, az előzésre azonban nem most, hanem a korábbi negyedévek során került sor.

Forrás: Richter, Investor.hu

Magyarországot és Kínát leszámítva, még legnagyobb közép-kelet-európai piacának, azaz Románinának, illetve az USA-nak a bevételi várakozásán javított a Richter. Előbbi esetében 5-10 százalékos bővülést is elképzelhetőnek tart a korábbi 5 százalékkal szemben, míg utóbbi esetében a visszaesés mértéke már "csak" 20 százalék lehet a legfrissebb előrejelzés szerint.

Folytatódhat az Esmya felfutása

A kulcstermékek körében a menedzsment változatlanul hagyta az Esmyára vonatkozó 15 millió eurós bevételi várakozását, amiből az első kilnec hónap során 10,4 milliót már sikerült is teljesíteni. A soron következő hónapokban elsősorban az új piacok adhatnak majd lendületet a készítmény értékesítésének, de a már meglévő piacok is felfelé ívelhetnek.

Az Esmya Olaszország kivételével már az összes nyugat-európai országban rendelkezik támogatással, rövidesen pedig Svájcban és Finnországban kerülhet fel a támogatott gyógyszerek listájára. A gyógyszercég egyébként nemrégiben kérelmezte az indikációk bővítését az Esmyára, amivel kapcsolatban akár már idén is megszülethet a döntés.

Forrás: Richter, Investor.hu

Mi a helyzet a költségekkel?

A költségek terén sem változtatott várakozásain a Richter vezetése. Az értékesítési és marketingköltségek terén továbbra is azzal számolnak, hogy az összeg az árbevétel 30 százalékára rúghat idén, míg a K+F költségek terén ugyanez az arány 13 százalék.

Forrás: Richter, Investor.hu

Mérsékelt optimizmus a Richter piacán

A befektetők várakozásainkkal összhangban pozitívan fogadták a hajnali gyorsjelentést, a gyógyszerpapír árfolyama közel 1 százalékkal indította magasabban a kereskedést, mint ahogyan tegnap nyugovóra tért. Habár ezt követően is az optimizmus dominálta a Richter piacát, az árfolyam egy kissé visszakorrigált, visszaadva az emelkedés mintegy felét.

A Richter árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu