Ismét 1200 dollárt veheti célba az arany

Vágólapra másolva!
A nyáron elért 1200 dollár körüli mélypontot követően egy nagyobb felfutást lehetett látni az arany piacán, azonban ez a lendület kezd megtörni. Emiatt újra esni kezdhet az arany árfolyama. Hosszabb távú fundamentális elképzelésünk nem változott, viszont a kedvező hozam-kockázat arányú belépő most adódik.
Vágólapra másolva!

Véget érhet a felpattanás

Hosszabb távon továbbra is csökkenő trend van érvényben az arany esetében, ráadásul az árfolyam most az 50 napos mozgóátlag alá is visszaesett. Ugyan néhány hetet a nyár végén még eltöltött ezen szint fölött a nemesfém, de nagyon úgy fest, nem tud tartósan itt ragadni.

Az arany megpróbált ugyan az 1355 dolláros szint fölé kerülni az elmúlt napokban, de ez nem jött össze, mi több az itt húzódó ellenállásról is lefordult a nemesfém.

Tudja meg, hogyan tőzsdéznek a profik!

Hallgassa meg egy hivatásos befektető tippjeit, lesse el kedvenc fogásait az Investor.hu befektetői klubján!


Időpont: 2013.november 14., 17:30
Helyszín: K&H Székház,
(1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 10.)


A rendezvény INGYENES, az alábbi gombra kattintva jelentkezhet rá.

Az indikátorok támogathatják elképzelésünket, ugyanis az RSI és az MACD is csökken trendben halad, ráadásul utóbbi eladási jelzést készül adni.

Némileg elbizonytalaníthat sokakat, hogy egy enyhén emelkedő trendvonal is berajzolható a grafikonra és ezáltal egy szűkülő háromszögszerű formáció jelenhet meg. Ugyanakkor a növekvő trendvonal jóval gyengébbnek tűnik, mint a felső csökkenő trendvonal, így az előbbi letörésének is nagyobb az esélye.

Arany napi grafikon (dollár/uncia) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A Fed szerdai kamatdöntő ülése után bemutatott árfolyammozgás is a csökkenő trendet erősítheti meg. A Fed nem nyúlt hozzá a havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási programjához, amire először pozitívan reagált az arany, majd pár perccel később komoly eladási hullám bontakozott ki.

Arany kétnapos grafikon (dollár/uncia) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Változatlan hosszabb távú kép

Nem változott a hosszabb távú elképzelésünk az arannyal kapcsolatban, ugyanis az amerikai gazdaság talpra állása egyre jobban halad, javul a munkaerőpiac helyzete és inflációs nyomás még mindig nem veszélyeztet.

A javuló mutatók miatt a Fed előbb-utóbb hozzányúlhat a kötvényvásárlásokhoz, és csökkentheti azokat. Az októberi kormányzati leállások miatt ugyan eltolódik a dátum, de a nem túl távoli jövőben sor kerülhet a kötvényvásárlások csökkentésére, majd a megszüntetésére.

A befektetők kezdenek kiábrándulni az aranyból a több évig tartó fellendülést követően, folyamatosan vonják ki a pénzüket a tőzsdén kereskedett arany ETF-ekből is.

Hogyan lehet elérni az aranyat?

Az aranyat az Investor Trader kereskedési rendszereiben több módon is lehet shortolni. ETF-en és certifikáton keresztül is lehet profitálni az arany eséséből.

ETF-en keresztül

  • DGZ - POWERSHARES DB GOLD SHORT ETN: Egyszeres tőkeáttétellel rendelkező short ETF.
  • DZZ - PWRSHS DB GOLD DOUBLE SHORT: Kétszeres tőkeáttétellel rendelkező short ETF.

Investor Web: a Tőzsdei megbízások / Vétel Normál menüpont alatt a Tőzsde legördülő menüből válassza ki az NYSE Arca-t, majd pedig az Értékpapír legördülő menüben a megfelelő ETF-et. A megbízást minden egyéb tekintetben ugyanúgy kell kitölteni, mintha csak a BÉT-en adna vételi megbízást.

Investor Terminál: a Home Brokering / Új ajánlat menüpontra kattintva az Új ajánlat ablakban az Értékpapír legördülő menüiből először válassza ki az NYSE Arca-t, majd pedig a megfelelő ETF-et. Előfordulhat, hogy nem jelenik meg az aktuális árfolyam, ehhez az Instrumentumok / Globális szűrés menüpont alatt előbb fel kell vennie a szükséges ETF-et (a megbízást enélkül is beadhatja az ETF-re).

Devizaváltás: amennyiben nem rendelkezik a vásárláshoz szükséges dollár mennyiséggel a számláján, a rendszer felajánlja, hogy automatikusan vált a számláján található forintból és egyéb devizából a megbízáshoz szükséges mennyiségű dollárt. Emellett manuálisan is válthat devizát a Webbrokerben az Egyéb megbízások / Deviza konverzió menüpont alatt.

Certifikát segítségével

Az arany árfolyamára a BÉT-en forgó certifikátok segítségével is alapozhatunk pozíciót. A parketten az EBGOLDTS26 és az EBGOLDTS27 jelű certifikát képez le short pozíciót, a certifikát értéke tehát az aranyárfolyamának esésével nő.

  • EBGOLDTS26: turbó, tőkeáttételes short certifikát, korlát: 1500 dollár. A tőkeáttétel mértéke jelenleg nagyjából 6,17-szeres
  • EBGOLDTS27: turbó, tőkeáttételes short certifikát, korlát: 1400 dollár. A tőkeáttétel mértéke jelenleg nagyjából 11,47-szeres.

A certifikátok és az ETF-ek kereskedése speciális kockázatokat jelent. A certifikátok és ETF-ek kereskedésével az Investor Trader szemináriumsorozatában részletesen is megismerkedhet.