MLSZ-céget, taxisokat és szakszervezeteket feketelistáztak

Vágólapra másolva!
Tulajdonos nélküli szakszervezetek, államosított takarékszövetkezetek, taxistársaságok és sportszervezetek is fennakadtak az NFÜ hálóján, amikor offshore cégeket kerestek. A pályázók nem válaszoltak a megkeresésre, de volt aki azért nem, mert nem is kapott támogatást.
Vágólapra másolva!

Olyan cégek is felkerültek a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) feketelistájára, amelyekről egyébként tudni, hogy Magyarországon élő tulajdonosai vannak - írta a Hvg.hu. Az NFÜ az offshore cégeket akarja kiszűrni, de volt 2500 olyan pályázó, aki át se vette azt a megkeresést, amely arra kíváncsi, ki a valódi tulajdonos.

Ilyen cég például a City Taxi, amely szövetkezetként működik, félezer tulajdonosa mind taxis magánszemély. "Harminc éve működik a cég, és az Almásy teret nem hagytuk el Budapesten, nem hogy Máltáig eljutottunk volna" - mondta a City Taxi elnöke, Tamás Miklós.

Egy másik taxitársaság, az MB Elit Luxury Taxi is, amely tulajdonosa az Archos Befektető Zrt., ez viszont egyetlen magyar magánszemély, Mohl László tulajdonában van. A feketelistára felkerült az MLSZ Edzőcentrum és Hotel Kft. is, amely egyetlen tulajdonosa a Magyar Labdarúgó Szövetség.

Az NFÜ az összes 2007 óta nyertes pályázónak kiküldött egy adatkérő levelet, amely arra kérdezett rá, hogy pontosan kik a nyertes cég tulajdonosai. Lázár János, az NFÜ irányítását átvevő kormánybiztos hirdette meg azt a programot, amellyel kiszűrnék az offshore cégeket. Az új alaptörvény 2012 januárja óta megszabja, hogy állami támogatást csak átlátható hátterű cég kaphat. Aki korábban pénzt kapott, attól nem vehetik vissza a támogatást, de őket listázzák. Aki viszont azóta jutott uniós és magyar támogatáshoz, attól elveszik a pénzt. A támogatási szerződések alapján az adatszolgáltatás kötelező, amelyik cég tehát nem küldte vissza 8 napon belül az ívet kitöltve, szintén felkerült a feketelistára, és bukhatja a támogatást.

Csepreghy Nándor fejlesztési államtitkár-helyettes elmondta, hogy az első lépcsőben azokat listázták, akik három felszólítás után sem vették át az adatkérő nyilatkozatot. November 16-án várható egy új lista, amely azokat fogja tartalmazni, akik átvették, de nem nyilatkoztak, ezután pedig folyamatosan fogják feltölteni a harmadik listát, amely azokat fogja felsorolni, akik válaszoltak, de kiderült, hogy átláthatatlan a tulajdonosi hátterük.

Az NFÜ eljárásába azonban hiba csúszott. A City Taxi például azt állította, hogy valóban pályáztak GPS-vevőkre, de a projekt nem valósult meg, ezért lemondták még azelőtt, hogy pénzt kaptak volna. A társaság vezetője azt mondta, nem is tudta, hogy szerepelnek az NFÜ listáján.

Feketelistára került a Magyar Atlétikai Szövetség, a Fidesszel szövetséges Lungo Drom mérai tagszervezete, a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége, szakszervezetek, takarékszövetkezetek és több más civil szervezet is - írta a Hvg.hu. A szakszervezeteknek nincs tulajdonosa, a takarékszövetkezetek ernyőszervezetét pedig épp most vette át az állam.