Eldőlhet a német közműcégek sorsa

Vágólapra másolva!
Szeptember közepe óta lendületesen emelkednek a német közműcégek, fontos technikai ellenállásokon lendültek keresztül az elmúlt hetekben. A megugrások után azonban némi korrekciót lehet látni, hamarosan eldőlhet a részvények sorsa is.
Vágólapra másolva!

Októberben közelebbről is megismerkedhetnek ügyfeleink a frankfurti parkettel, ugyanis legújabb akciónk keretében rendkívül kedvező díjak mellett lehet kereskedni német részvényekkel!

Az akció részleteiről ezen a linken olvashat.

E.ON: Az aranykereszt adhat lökést
(Xetra)

Lendületesen törte át szeptember elején az E.On részvénye az 50 napos mozgóátlagot, majd néhány nap múlva a 200 napos mozgóátlagot is átszakította a papír.

A kitörést követően visszatesztelte a 200 napos mozgóátlagot a részvény, ami sikeresen megtartotta és egészen 14,25 euróig tudott szárnyalni a német közműcég. Eközben egy aranykereszt jelzés is megjelent a grafikonon, az 50 napos mozgóátlag alulról metszette a 200 naposat úgy, hogy az árfolyam ezen szintek fölött mozgott.

Az utóbbi néhány nap során óvatos araszolást lehet látni, sőt még egy gyengébbnek számító emelkedő trendvonal is berajzolható.

Ha fordulni tud innen a részvény, akkor a 14,25 eurós lokális csúcs lehet a papír első célja, majd a 14,7 euró körüli szint, azaz az áprilisi csúcs.

Az indikátorok ugyanakkor negatív jeleket mutatnak, az MACD október közepe óta eladási jelzést mutat, az RSI pedig csökkenő irányban mozog.

E.ON napi grafikon (Xetra)

E.On napi grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu

RWE: Régi sebet gyógyítana be

Hasonló pályát járt be az elmúlt hetek során a német RWE és az E.On papírja. Az előbbi részvény ugyanakkor némileg lemaradva követi az utóbbit. Azt azért érdemes viszont észrevenni, hogy október második felében lényegesen erősebb volt az RWE papírja.

Az RWE igaz, hogy később szelte át az 50 és a 200 napos mozgóátlagot, sőt még az aranykereszt jelzés is várat magára, mégis jobb formában van mint a társa. A papír nem jár messze attól, hogy az április óta a grafikonon tátongó rést betöltse és ezzel hathónapos csúcsra emelkedjen.

Tudja meg, hogyan tőzsdéznek a profik!

Hallgassa meg egy hivatásos befektető tippjeit, lesse el kedvenc fogásait az Investor.hu befektetői klubján!


Időpont: 2013.november 14., 17:30
Helyszín: K&H Székház,
(1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 10.)


A rendezvény INGYENES, az alábbi gombra kattintva jelentkezhet rá.

A 28,2 eurós szint áttörése után jókora tér nyílhat meg az RWE előtt, a stop-loss megbízásokat pedig a 200 napos mozgóátlag alá, 26 euró körüli szintre lehet érdemes tenni.

Az indikátorok jobban festenek, mint az E.On esetében, az MACD közel jár a vételi jelzéshez, míg az RSI kijött a túlvett zónából. Igaz, utóbbi csökkenő trendben araszol, ami inkább negatívum.

RWE napi grafikon (Xetra)

RWE napi grafikon (Xetra) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.

Mi az az MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.