Tízből három magyar párnába varrva tartja a spórolt pénzét

Vágólapra másolva!
Idén 14 769 forintot tud félretenni egy magyar, ez több mint tavaly, és körülbelül ugyanannyi, mint 2011-ben. Körülbelül minden tizedik magyar nem tud megtakarítani, 29 százalék viszont otthon vagy trezorban tartja a pénzét.
Vágólapra másolva!

Egy magyar átlagosan 14 769 forintot tud félretenni havonta. Ez nagyságrendileg annyi, mint 2011-ben, és 2,5 százalékkal több, mint tavaly - írta az Erste felmérése alapján.

A magyarok 42 százaléka kevesebb mint 10 ezer forintot, de azért félre tud tenni, 28 százalék 10-20 ezer forintot takarít meg havonta. A semennyi megtakarítással sem rendelkezők aránya 9 százalék, és 1 százalék az, aki havonta 75 ezer forintnál is többet tud félretenni.

A magyarok 59 százaléka tartotta nagyon fontosnak a takarékoskodást, ez 3 százalékponttal több, mint egy éve. Ezen belül a nők számára fontosabb a félretett pénz, a nők 61 százaléka, a férfiak 57 százaléka tartotta nagyon fontosnak a megtakarítást. 30 év alatt a válaszadók 48, 50 felett a válaszadók 67 százaléka tartotta nagy jelentősségűnek, hogy félretegyen. A takarékoskodás legfőbb indoka az, hogy vészhelyzetben legyen mihez nyúlni.

Idén a bankbetét a legnépszerűbb megtakarítási forma, tavaly még a tőkegarantált életbiztosítás vezetett. A harmadik helyen ezek után az államilag garantált nyugdíjbiztosítás állt tavaly és idén is. A megkérdezettek 29 százalék azt válaszolta, hogy otthon vagy a trezorban tartja a megtakarítását.