Szlovákia jobban teljesít, mint Magyarország (és Horvátország is)

Horvátország és Szlovákia is megelőzi Magyarországot az egy főre jutó éves nemzeti vásárlóerő tekintetében
Vágólapra másolva!
Kijött az idei rangsor arról, hogy melyik országban mennyi pénzből élnek az emberek. Sok meglepetés nincs rajta, talán csak annyi, hogy Magyarországot Szlovákián kívül már Horvátország is megelőzi.
Vágólapra másolva!

Az európai rangsorban elfoglalt helyünkben egyébként nincs változás: Magyarországon az egy főre jutó éves nemzeti vásárlóerő 5009 euró, idén is a 42 országból álló lista 31. helyére volt elég. A Magyar adat egyébként kevesebb mint 40 százaléka az európai átlagnak, derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet 2013. évi vásárlóerő-tanulmányából.

Horvátország és Szlovákia is megelőzi Magyarországot az egy főre jutó éves nemzeti vásárlóerő tekintetében

Az, hogy Szlovákia megelőzte hazánkat, nem újdonság: az ottani 7473 eurós egy főre jutó vásárlóerőnek alig kétharmada az itthoni: az azonban új fejlemény, hogy Horvátország is beelőzött 5208 euróval. Montenegrót (4541 euró) és Romániát (3491 euró) viszont egyelőre megelőzzük.

Az idén első alkalommal vizsgált járási adatok szerint a legtöbb jövedelemből a Budakeszi járás, míg a legkevesebből az ország északkeleti határvidékén élő járások lakosai gazdálkodhatnak. Az országon belüli különbségek ráadásul drámaiak: a megyék és a főváros rangsorában nem meglepő módon Budapest áll az első helyen 6520 eurós vásárlóerővel, ami 30 százalékkal magasabb, mint a nemzeti átlag. Az ország öt legszegényebb járásából négy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van (Kemecsei, Csengeri, Fehérgyarmati és Baktalórántháza járás), egy pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (Cigándi járás). Az itt élők elkölthető jövedelme az országos átlagnak mindössze 62-66 százalékát teszi ki.

A vásárlóerő az adózás után egy főre jutó, rendelkezésre álló, elméletileg elkölthető jövedelmet jelenti, beleértve bármilyen állami juttatást. A GfK Vásárlóerő értékei megfelelnek a rendelkezésre álló nominál jövedelmi értékeknek, azaz nem követik az inflációt és a regionális árkülönbségeket sem tükrözik.