Kivárnak a piacok a Fed ülése miatt

Vágólapra másolva!
Történelmi csúcson zárt az S&P 500 index, azonban a piacok már a ma kezdődő két napos Fed ülés miatt várhatnak ki, illetve több fontosabb makroadat is érkezik a napokban. Eközben Ázsiában már negatív kép látható valamennyi piacon.
Vágólapra másolva!

Kivárnak az amerikai piacok

Ismét sikerült az amerikai S&P 500 tőzsdeindexnek a pozitív tartományban zárni, amivel újabb történelmi csúcsot ért el. Ráadásul az index ezzel az elmúlt 9 napból már 8-at zárt emelkedéssel, ami kiválóan mutatja az elmúlt hetekben mutatkozó optimizmust, 6 százalékot emelkedett az S&P 500 az elmúlt három hétben. A Nasdaq és a Dow Jones már kevésbé volt ilyen szerencsés tegnap, de a visszaesés csak minimális volt ezeknél az indexeknél.

Elsősorban azért nem születtek nagyobb elmzodulások, mert a befektetők már a Fed ma kezdődő két napos ülésére várnak, de holnap érkezik majd az ADP foglalkoztatottsági adat is. Ráadásul makroadatokban ma sem lesz hiány az USA-ban, többek között a fogyasztói bizalomra vonatkozó októberi, illetve a termelői árindexre valamint a kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó szeptemberi adatokat teszik közzé, melyeket árgus szemekkel figyelnek majd a befektetők.

Ráadásul még a gyorsjelentési szezon is tovább dübörög, ugyanis a tegnapi Apple gyorsjelentés után sem áll meg az élet. Ma piacnyitás előtt a gyógyszergyártó Pfizer, míg piaczárás után az Electronic Arts számai lehetnek érdekesek. Továbbra sem szabad elfelejteni, a héten egy órával korábban nyitnak magyar idő szerint az amerikai piacok, így fél 3-tól kezdődik a kereskedés, és 9-ig tart.

Ázsiában negatív a kép

Ázsiában viszont már kevésbé jellemző az optimizmus, a főbb indexek szinte kivétel nélkül mínuszban állnak ma reggel. A japán Nikkei is 0,6 százalékot veszített értékéből, ami elsősorban a jen erősödésével magyarázható a dollárral szemben, de valamelyest a tegnapi jó teljesítmény korrekciója ként is értékelhető.

A kínai piac is gyengélkedik, a Shanghai Composite így folytatja az elmúlt napokban látott gyenge szereplését, amivel több mint másfél hónapos mélypontra került az index. Ez főként azzal magyarázható, hogy a befektetők negatívan értékelik a hírt, miszerint hajlandó többletlikviditást nyújtani a bankoknak a kínai jegybank, mely 13 milliárd jüant (2,1 milliárd dollár) „pumpál” a bankrendszerbe.

A történelmi csúcson járó S&P 500 Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu

A Shanghai Composite alakulása Forrás: Bloomberg, Investor.hu