Kamu pártok szakíthatnak százmilliókat az államtól

Vágólapra másolva!
Akár egy nagyobb baráti társaság is nyerhet az új kampányfinanszírozással. A választások után akkor sem kell visszafizetniük az államnak, ha egyetlen szavazatot sem kapnak.
Vágólapra másolva!

A Political Capital és a Transparency International Magyarország súlyos kockázatot lát a választási kampányfinanszírozás szabályozásában, ezért kezdeményezi a kampányfinanszírozásról szóló törvény módosítását.

"A korábbinál jóval könnyebben teljesíthetők a képviselőjelölt-állítás feltételei, hiszen 27 egyéni jelölt elindításával, azaz 13 500 aláírás összegyűjtésével már országos lista állítható" – írja az intézet, amely szerint így akár egy baráti társaság is hozzájuthat a központi kampánytámogatás százmillióihoz.

A szervezet szerint, ha egy kamu formáció 106 jelöltet tud állítani, akkor 597 millió forintot zsebelhet be, anélkül, hogy politikai ambíciói lennének.

Azt is problémásnak találják, hogy az országos listát állító pártok készpénzben fogják megkapni a támogatást, ami minimum 149,25 millió forint. Egy másik fontos probléma, hogy míg az egyéni jelölteket szigorúan elszámoltatják a kampányköltéseiket illetően, addig a jóval több pénzt költő pártokat "nem kötelezik a kampányköltések tételes bevallására".

A legnagyobb probléma azonban az, hogy egy pártnak akkor sem kell visszafizetnie a több százmilliós támogatást, ha egyetlen szavazatot sem kap. Az egyéni jelölteknek viszont vissza kell fizetniük az állami támogatást, ha nem szerzik meg a voksok legalább két százalékát.