Elvétheti céljait Svájc óriásbankja

Vágólapra másolva!
Egy évvel később fogja elérni eredményeinek javítására kitűzött célját Svájc legnagyobb bankja, az UBS. A vállalat emellett közzétette harmadik negyedéves eredményeit is, ám azok megfelelő alakulása ellenére a részvények közel 6 százalékot zuhantak a csalódást keltő hír miatt. 
Vágólapra másolva!

Vélhetően nem fogja tudni elérni azt a célt a UBS, hogy 2015-re 15 százalékra emeli tőkearányos megtérülési mutatóját. Ezt maga a cég jelentette be, mivel a svájci szabályozó hatóság még több tőke elkülönítésére szólította fel a UBS-t a különböző peres ügyekből származó kockázatok biztosítására.

Emiatt legkorábban csak 2016-ban érhetik el ezt a célkitűzésüket, melynek teljesítésére tavaly októberben óriási méretű (10 ezer fős) elbocsátásokat, és a kötvénykereskedési üzletáguk csökkentését jelentették be.

A vállalat a célok elvétésére gyorsjelentésének közzététele mellett figyelmeztetett. A UBS harmadik negyedéves eredményei felemásan sikerültek:

  • A nettó profit 577 millió svájci frankra nőtt (várt: 561 millió svájci frank), miközben egy évvel korábban még 2,1 milliárd svájci frankos veszteséget ért el a társaság.
  • A költségek 8,8 milliárd svájci frankról 5,9 milliárd svájci frankra estek vissza a cégnél zajló óriási költségcsökkentési programnak köszönhetően.
  • A bevételek 6,3 milliárd svájci frankot tettek ki a tavalyi harmadik negyedévhez hasonlóan.

A csalódást keltő hírre közel 6 százalékot zuhant a részvények árfolyama.

UBS árfolyama (Zürich) Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]