A fiatalok boldogan akarnak sokat keresni

Vágólapra másolva!
Alapjövedelem, vidám csapat, karrier, tapasztalt munkatársak – ezeket várják el a fiatal munkavállalók Magyarországon egy kutatás szerint. A 30 év alattiak könnyen váltanak munkahelyet, ha nem látják maguk előtt a fejlődés lehetőségét.
Vágólapra másolva!

A Coaching Team fiatalok körében végzett felmérése szerint a 18–30 év közötti munkavállalók a gyorsabb karrierépítés kedvéért hajlamosak gyakori munkahelyváltásra. Nemcsak a fizetés fontos számukra, hanem az is, hogy jó hangulatú légkörben dolgozhassanak, és hogy nagy tapasztalatú kollégától tanulhassanak közben.

"Azt nézik, hogy ki mit ért el, ki mit tett le az asztalra, nem azt, hogy ki milyen idős, vagy hány évet töltött már el az adott cégnél” – mondta Lerf Andrea kutatásvezető. A fiatalok kifejezetten igénylik a visszajelzéseket, erős bennük a megfelelési vágy, szeretik a precíz kommunikációt, és a konfliktusok felvállalásától sem riadnak vissza.

A munkahelyválasztásnál a legfontosabb szempont számukra az alapjövedelem, amelyet a felszabadult, vidám csapat és a karrierfejlődés lehetősége követ. A közvetlen, laza hangnemet, a változatosságot, a pénzbeli motiválást és a nagy szakmai elismertséggel rendelkező munkatársakat a válaszadók több mint 80 százaléka tartotta fontosnak.

A felmérés szerint a fiatalok könnyen váltanak munkahelyet, ha nem látják maguk előtt a karrierutat, és ennek kedvéért a munkanélküliséget is bevállalják. A korosztály a Coaching Team szerint türelmetlen mind a szakmai előremenetel, mind az anyagi juttatások terén, és a munkavégzés közben is. Ennek hátterében az állhat, hogy ők már a felgyorsult világban nőttek fel, ahol az interneten keresztül bármilyen információhoz hozzá tudnak jutni. "Türelmetlenek, hogy megkapják a magasabb pozíciót, a magasabb fizetést, jobb juttatásokat, és így hamar feloldódik bennük az alázat a munka iránt" – olvasható az 500 fő megkérdezésével készült online felmérésről kiadott közleményben.

A válaszadók 35 százaléka külföldön képzeli el az ideális álompozíciót, a két leggyakoribb célország Németország és az Egyesült Államok, de többen jelölték meg Nagy-Britanniát, Svájcot, Ausztriát és Ausztráliát is.