Varga elutasította a bankok tervét

Vágólapra másolva!
A Bankszövetség pénteken benyújtott javaslatai Varga Mihály szerint nem orvosolják a kormány által a devizahitelesek megsegítésében legfontosabbnak tartott két problémát, ezért a kormány november elején a parlament elé terjeszti a devizaadósok megsegítésére szolgáló saját javaslatait - közölte a nemzetgazdasági miniszter hétfőn az MTI-vel.
Vágólapra másolva!
  • Ahogyan már mi is beszámoltunk róla, a Bankszövetség a november 1-jei határidő előtt, már pénteken eljutatta javaslatait a devizahitelesek megsegítésével kapcsolatban a kormánynak.
  • Varga mindezt megerősítve elmondta, hogy "megkaptuk a bankszövetség levelét, de újra hangsúlyoznom kell, hogy a probléma megoldását az ügyfelek és a bank közötti egyeztetéssel kellett volna kezdeni".
  • Véleménye szerint ugyanakkor a kormány azt kérte a bankoktól, hogy november 1-jéig módosítsák a devizahitelesek szerződését, annak érdekében, hogy a lakáscélú, devizaalapú jelzáloghitelek néhány éven belül megszűnjenek a magyar piacon.
  • A nemzetgazdasági miniszter két szempontot tart fontosnak a kormány a devizahitelesek megsegítésénél: egyrészt hogy a lakáscélú, devizaalapú jelzáloghitelek szűnjenek meg, másrészt hogy a forintban eladósodottak ne járjanak rosszabbul, mint a devizaadósok.

  • Tekintettel arra, hogy a bankszövetség javaslatai nem orvosolják ezeket a problémákat, a kormány november elején saját javaslatait terjeszti be a parlament.