Vágólapra másolva!
Nagy pofont kapott ma az OTP, mivel Varga Mihály miniszter közölte, a kormány elutasította a Bankszövetség devizahitelesek megsegítésére tett javaslatát. Emiatt a BUX is mínuszban ragadt, és a leggyengébben teljesített a régióban. Európában estek a részvényindexek, míg Amerikában a pénteki záróértékek közelében mozognak a tőzsdemutatók, melyek közül az S&P 500 új történelmi csúcsra kapaszkodott.
Vágólapra másolva!

Alulteljesítette régiós társait a BUX, mely 0,7 százalékos mínuszban zárt, elsősorban az OTP gyengélkedése miatt. A bankpapír nagy pofont kapott, miután Varga Mihály bejelentette, nem fogadják el a Bankszövetség, a devizahitelesek megmentésére kidolgozott javaslatát. A kormány november elején saját javaslatokat terjeszthet a parlament elé, ami vélhetően nagyobb terheket jelentenek majd a bankok számára.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Így az OTP végül 2,8 százalékot zuhant, míg a többi főbb papír közül a Magyar Telekom 1,4 százalékos emelkedés után a 300 forintos szint fölé erősödött. A Richter új hároméves csúcsra menetelt, de végül pénteki záróértékénl fejezte be a kereskedést a Mol-hoz hasonlóan, mely szintén elvesztette délelőtti előnyének nagy részét.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

A forint eddig sikertelenül kísérelte meg áttörni a 292-es szintet az euróval szemben, ami háromhavi csúcsot jelent a számára. A dollár/forint árfolyama 212-nél, a svájci franké 236,7-nél található.

EURHUF árfolyama Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Európában mínuszban mozognak a főbb részvényindexek, mivel többek között az autógyártó vállalatok részvényeinek pocsék teljesítménye rányomta a bélyegét a piac hangulatára is. A Fiat 4,2 százalékot, a Renault 3,6 százalékot, a Peugeot pedig 6,9 százalékot "zakózott" ma. A német DAX új csúcsot ütött, a rossz hangulatban viszont nem tudott megragadni a 9000 pontos szint fölött.

Egy új belső egységbe (egy úgynevezett "rossz bankba”) vihetik át az állami többségi tulajdonban álló Royal Bank of Scotland (London) a problémás hiteleit – írja a Reuters. Erre az eredményre jutott az a kormányzat által elrendelt felülvizsgálat, ami az RBS jövőjének lehetséges forgatókönyveit volt hivatott megvizsgálni. Ezzel pedig eldőlhetett, hogy valószínűleg nem fogják feldarabolni a bankot, amire 2,7 százalékot drágultak a bank részvényei.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Amerikában felemás makroadatok láttak délután napvilágot, a szeptemberi ipari termelés 0,6 százalékkal bővült augusztushoz képest a várt 0,4 százalékos növekedés helyett. A függőben lévő lakások értékesítése viszont 5,6 százalékkal esett vissza szeptemberben havi alapon, miközben az elemzők stagnálást vártak.

Az adatok nem tudtak egyértelmű irányt adni a részvényindexeknek, melyek pénteki záróértékeik közelében mozognak. Az S&P 500 minimális emelkedés után ismét új történelmi csúcsot ütött, míg a Nasdaq 0,2 százalékot, a Dow Jones 0,02 százalékot esett.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

A befektetők által leginkább várt esemény az Apple gyorsjelentése lehet, ami piaczárást követően fog érkezni.

További hírek:

S&P 500 értéke (pontban) Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]