Hol marad a szabadidő?

Vágólapra másolva!
Magyarországon nem válik el egymástól elég élesen a munka és a magánélet, derül ki a Kutatópont felméréséből. Gyakran hétvégén és szabadnapokon is dolgozunk, illetve gyakori, hogy a munkahelyünkön bonyolítjuk a magánjellegű ügyintézést, netán játszunk.
Vágólapra másolva!

A felmérést azon 18 és 69 év közötti lakosok körében végezték el, akik hetente többször neteznek: 58 százalékuk foglalkozik a munkájához köthető ügyekkel akkor is, amikor a munkaidejük lejárt. A falun élők (48 százalék) különösen élen járnak abban, hogy megszakítás nélkül folyassák egybe a munkanapokat, szemben a budapestiekkel (27 százalék). Sokan (34 százalék) szabadság alatt is dolgoznak, igaz, ez döntő többségben az idősebbekre jellemző (50-69 évesek: 40 százalék, 18-29 évesek: 29 százalék). Egyharmaduk néz rá a céges levelezésére este vagy szombaton és vasárnap, kétharmaduk akkor is dolgozik, ha beteg. A felmérésben részt vevők fele ítéli rendszeresen fontosabbnak a munkát a családi és baráti programoknál. A megkérdezettek 21 százaléka intézi privát ügyeit munkaidőben, 28 százalék küld és fogad magánemaileket is, 31 százalék bonyolít privát hívásokat.

A munka alatti átmeneti munkakerülés egyik legfrekventáltabb terepe bármilyen közösségi platform. Jóllehet az online marketing ma már szerves részét képezi a mainstream eszközöknek, a megkérdezettek 19 százaléka nem információgyűjtés, reklám, vagy marketing-tevékenység céljából lép fel a közösségi oldalakra, hanem hogy a saját profilján interakciózzon. Ennél is magasabb kissé az az adat (22 százalék), hányan olvasnak újságot, könyvet, blogot munka helyett. 10 százalékuk pedig játékkal kapcsolódik ki, olykor a munkaállomáson, olykor a telefonján.