Gyerekeket mérgezhet több gumicsizma és esőköpeny

Vágólapra másolva!
Nem számít játéknak vagy ápolási cikknek a gumicsizma vagy az esőköpeny, ezért nem vonatkoznak rájuk szigorú uniós szabályok. Pedig egy veszélyes lágyítószerből rengeteg van bennük, ezért veszélyesek lehetnek a gyerekekre.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) nyolc gyerekeknek gyártott gumicsizmát, illetve esőköpenyt vizsgáltatott be, és azt találta, hogy ezekből hat nagy mennyiségben tartalmazott káros lágyítószert.

Az Európai Unióban háromféle lágyítószer (DEHP, DBP és BBP) alkalmazása tilos a gyermekjátékokban, gyermekápolási cikkekben, ezekből legfeljebb 0,1 tömegszázalékot tartalmazhatnak a termékek. A gumicsizma és esőköpeny ugyan nem szigorú értelemben vett gyermekápolási cikk, az EU sem sorolja őket oda, de általuk a gyerekek rendszeresen és huzamosabb ideig érintkezhetnek a veszélyes anyagokkal.

A bevizsgált nyolc gumicsizmából és esőköpenyből hatnál a határértéket messze meghaladó mennyiségű DEHP lágyítószert találtak. A vegyszer azért veszélyes, mert reprotoxikus hatású, vagyis a szaporítóképességet károsítja. Az esőköpenyeknél 8,6–21 tömegszázalékot ért el a DEHP aránya, a gumicsizmáknál ennél magasabb érték is előfordult, volt 41 tömegszázalékos is.

A NFH szerint voltak tagállamok, például Dánia, amelyek kezdeményezték, hogy bővítsék ki azon termékek körét, amelyeknél tilos a határérték feletti káros lágyítószerarány, de eddig nem született szabálymódosítás.