Dollármilliárdokat költ a dubaji légitársaság

Vágólapra másolva!
Impozáns nagyságú, nagyjából 30-40 milliárd dollár értékben rendelhet repülőgépeket az Emirates Airlines a Boeingtől, írja a Financial Times. A dubaji légitársaság száz darab hosszú távú utazásokra alkalmas nagyobb repülőket rendelne.
Vágólapra másolva!

Újabb milliárdos repülőgép megrendelés közeleg

Az Emirates viszont nem kizárólag a Boeing gépeit veszi górcső alá, ugyanis az Airbusokat is vizsgálja gépparkjának bővítése kapcsán. A légitársaság a novemberi Dubai air show-n ránthatja le a leplet ügyletéről, amiből majd kiderülhet végül is melyik gyártó gépeit választotta. Természetesen nem kizárt a megosztott megrendelés sem.

A dubaji vállalat rendelkezik a legnagyobb széles törzsű (nagy befogadású, hosszabb utazásra alkalmas) gépparkkal a világon. Az IATA adatai szerint a cégnek 187 darab ilyen repülője volt idén március végén.

Az állami tulajdonú Emirates Airlinest egyébként 1985-ben alapították, amely azóta óriási fejlődést mutatott és igen nagy konkurenciát jelent, mind az európai, mind amerikai és ázsiai légitársaságok számára elsősorban a hosszú távú (magasabb nyereséget biztosító) utakon.

Óriásgépek szerepelnek az étlapon

A légitársaság az első lehet, amelyik majd a Boeing új, 777X típusú gépével repülne. Az Emirates elnöke elmondta, hogy már előrehaladott tárgyalásokat folytatnak erről a Boeinggel, és 100-175 darab gép megrendelését fontolgatják. Az FT-nek nyilatkozó forrás szerint valószínűbb azonban, hogy 100 darabot rendelne csak a társaság. Az Emirates a 350 utas befogadására alkalmas 777-8X, és a 400 embert is szállítani képes 777-9X típus megvételét tervezi. (A Boeingnek persze nem ez a legnagyobb gépe, hanem a 747-es, ami több mint 500 embert is képes szállítani.)

Az Emirates Airlines két 777-ese Forrás: Boeing

A 777X listaára körülbelül 400 millió dollár lehet, ezt azonban a Boeing nem erősítette meg. Múlt hónapban a Lufthansa rendelt a 777-9X típusú gépből, aminek az ára 359 millió dollár lehetett, de a német légitársaság ezt nem erősítette meg. Vagyis valahol 30 és 40 milliárd dollár körül lehet a megrendelés értéke, ugyanis az első légitársaság ami egy adott típusú gépet rendel, rendszerint árengedményt tud kiharcolni magának.

Az Emirates egyébként 126 Boeing 777-eséből álló flottáját cserélné majd le 2020-tól az új típusra, és a leszállítások akár egy teljes évtizedig is elhúzódhatnak majd. Egyébként a közel-keleti légitársaság az Airbus A380-asokból (akár 853 utas befogadására is alkalmasak) is a legnagyobb parkkal rendelkezik, és Tim Clark a cég elnöke elmondta, hogy hosszú távon még további 20 darab gép rendelését is fontolgatják a korábban már leadott kilencvenen felül.

Az Airbus A380-as jumbo jet Forrás: Airbus

Az Airbusokat gyártó EADS és a Boeing árfolyama gépeiket is túlszárnyaló menetelésben vannak idén, ugyanis előbbi 67, míg utóbbi 74 százalékot drágult az év elejétől, köszönhetően a folyamatosan érkező gépmegrendeléseknek. Ezzel pedig mindkét társaság történelmi csúcsokon tartózkodik.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu