A jegybankokon a befektetők szeme

Vágólapra másolva!
Mozgalmas hétnek nézünk elébe, ugyanis számos makroadat kerül nyilvánosságra a napokban, ami mellett a Fed és a Bank of Japan is kamatdöntő ülést tart. Itthon az MNB monetáris tanácsa szintén összeül kedden, ráadásul az amerikai gyorsjelentési szezon is tovább dübörög, így biztosan nem fogunk unatkozni. A legjobban vélhetően az Apple számait várhatja a piac, melyek ma este fognak érkezni.
Vágólapra másolva!

Mozgalmas hét jön!

Rendkívül izgalmas hétnek nézünk elébe, ugyanis számos makroadat fog napvilágot látni az előttünk álló napokban, ami mellett az amerikai, a japán és a magyar jegybank is kamatdöntő ülést tart. Elsősorban amerikai makroadat-dömpingre lehet felkészülni, ma például az ipari termelés októberi és a függőben lévő lakásértékesítések szeptemberi alakulását ismerhetjük meg.

Ezen kívül további fontos statisztikák fognak érkezni az amerikai lakás- és munkaerőpiacról, de az iparban végbemenő folyamatok alakulásáról is pontos képet kaphatunk.

A hét legfontosabb eseménye azonban a Fed kétnapos kamatdöntő ülése lesz, ami után szerda este 7-kor (az Egyesült Államokban csak a jövő héten állítják vissza az órát, így magyar idő szerint nem a szokásos nyolc órakor) kiderül, hogy az amerikai jegybank változtat-e QE3 programján. A várakozások szerint a mostani ülésen a Fed nem fog hozzányúlni a pénzcsaphoz az amerikai kormány október eleji részleges leállása után, mivel az komoly károkat okozott az amerikai gazdaságnak. Ráadásul a januárban leköszönő Ben Bernanke vélhetően inkább az utódjára hagyná a QE3 további sorsának eldöntését.

Különösen úgy, hogy a csődöt csak ideiglenesen kerülte el az Egyesült Államok, és a költségvetési problémák is csak későbbre tolódtak a nemrégiben tető alá hozott egyezséggel. Ennek megfelelően nem valószínű, hogy kamatemelésre kerülne a sor az ülésen, így a rekord alacsony 0-0,25 százalékos alapkamat is változatlan maradhat.

A Fed-en kívül a Bank of Japan is kamatdöntő ülést tart majd magyar idő szerint csütörtök hajnalban, mely után szintén nem várható változás a monetáris politikában. A BoJ szintén rekord alacsony szinten hagyhatja az alapkamatot, és a jelenleg futó eszközvásárlási programhoz sem nyúlhat. A japán vezetés továbbra is optimista, hogy az év elején indított monetáris intézkedések eredményre vezetnek, és Japán 2015-re eléri a két százalékos inflációs célt, amit a nemrégiben bejelentett forgalmi-adó emelés veszélyeztethet.

Magyarországon szintén kamatdöntő ülésre figyelhet a piac, az MNB monetáris tanácsa kedden ül össze, és a várakozások szerint tovább, 3,4 százalékra csökkenti az alapkamatot. A döntés vélhetően nem lesz olyan egységes, mint az elmúlt hónapokban oly sokszor, mivel a döntéshozók már az előző ülésen is megosztottak voltak. Pletschinger Gyula ugyanis a 20 bázispontos vágás helyet csak 10 bázispontos csökkentésre szavazott.

Továbbá magyar makroadatokból sem lesz hiány, a szeptemberi munkanélküliségi ráta és foglalkoztatottság alakulását fogjuk megismerni, valamint az ÁKK is megtartja szokásos aukcióit.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Érkeznek az Apple számai

Unatkozni azért sem fogunk, mert Amerikában ovább dübörög a gyorsjelentési szezon. Minden bizonnyal az Apple számait fogja a legnagyobb figyelem kísérni, melyek hétfő este, piaczárás után fognak érkezni. A technológiai óriáson kívül a számítógépes játékairól ismert Electronic Arts, valamint a két bankkártya-kibocsátó, a Visa és a Mastercard, és a világ egyik legnagyobb olajipari cége, az Exxon Mobil is közzéteszi harmadik negyedéves eredményeit.

A nagybankok számait ugyanakkor hiába várjuk, mivel az S&P 500 indexben szereplő pénzintézetek mindegyike publikálta eredményeit.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]