Olcsóbb hús helyett ingyenes készpénzfelvétel

Vágólapra másolva!
Bukhat az áfacsökkentés és a luxusáfa, és jön az ingyenes készpénzfelvétel. A kamara az adóhatósággal hajtatja be a regisztrációs díjat, vonzóbbá válik a babakötvény, egyszerűbb lesz pálinkát a főzdéből. Ez történt a gazdaságban az elmúlt héten.
Vágólapra másolva!

Az iparkamara az adóhatósággal hajtatja be az elmaradt regisztrációs díjat a vállalkozásoktól, Baranya megyében már 50 ügyet adtak át az adóhatóságnak. A kamara érdekvédő tevékenységét egyébként nem tartja minden vállalkozó átütő erejűnek, de van erre is Parragh Lászlónak válasza. A kamara elnökének egy korábbi nyilatkozata szerint az Orbán-kabinetet azért nem bírálják keményen, mert szerinte a kormány politikája - az adórendszertől az oktatáspolitikán át a szociálpolitikáig - épp a vállalkozóknak jó.

Nagy szerencse, hogy a gyermekek után nem kell éves regisztrációs díjat fizetni, sőt, a babakötvény révén az állam maga nyúl a zsebébe, s egy új törvényjavaslattal meg is emeli a kamatát. Ami ennél is több, 19 évig garantálja is. Az új babakötvény éves kamata az előző évi infláció és a 3 százalékos kamatprémium összegével egyezik majd meg. A vonzóbbá tétel igencsak ráfér a babakötvényre, mert amióta a Start-számlákat nem nyithatók a bankoknál, csak az államkincstárnál, jóval a Start-számlát nyitnak a szülők.

Az új konstrukcióval az állam szeretné nyújtani a lakosság kezében levő állampapírok átlagos lejárati idejét, amely most alig több mint egy év. A rövid átlagos futamidő felett érzett keserűséget hangulatilag ellenpontozhatja, az Eurostat kimutatása szerint Magyarország államadóssága 2012 végén a GDP 79,8 százalékára csökkent az egy évvel korábbi 82,1 százalékról. A deficit rangsorban a 28 uniós tagállam közül a 8. helyen állunk, az államadósság szerinti sorrendben pedig a 18. pozíciót foglaljuk el.

Úgy tűnik, a kormány továbbra igyekszik megőrizni a helyet legalább az uniós deficit rangsorban - mint az már korábban kiderült, a versenyképességi rangsorokban ez annyira nem megy -, ugyanis választási év ide vagy oda, a húsáfacsökkentés és a luxusáfa nem pusztán a beterjesztett javaslatból maradt ki, hanem végleg lekerülni látszik a napirendről.

Megvalósulhat viszont jövő év február 1-től a megígért havi kétszeres ingyenes készpénzfelvétel havi 150 ezer forintig a bankautomatáknál – sőt, 2014 végéig a bankfiókokban is. Mindenki csak egy bankszámla esetén élhet az ingyenes készpénzfelvétel jogával. A jogszabály tiltja majd a költségek áthárítását, amit a jegybank fog ellenőrizni.

Elkezdődött a héten a költségvetésről szóló vita a parlamentben, Ahogy az várható volt, sem a volt fideszes képviselő által vezetett Állami Számvevőszék, sem az elemzői gárdájától megfosztott Költségvetési Tanács nem bírálta igazán élesen a költségvetési javaslatot, az ellenzék viszont annál inkább.

Varga Mihály az expozéjában a devizahiteleseknek tett ígéretet a jelenleginél alacsonyabb, hosszú távon is kiszámítható törlesztőrészletekről.

Akit a kormányzati ígéretek sem tesznek boldoggá, az vigasztalódhat azzal, hogy több helyen juthat majd a Freud által az „élet csillapítószereinek” nevezett anyagok egyik legnépszerűbbikéhez, a pálinkához. Az adócsomag egyik elemének köszönhetően ugyanis különösebb megkötések nélkül árulhatnak majd pálinkát és égetett szeszeket a kis pálinkafőzdék.