Itt az idő megvenni a magyar piacot?

Vágólapra másolva!
Kitörés közelében jár a BUX index és a legnagyobb komponense, az OTP. Optimista esetben akár 1000 pontot is emelkedhet a BUX, míg az OTP-re 9 százalékos drágulás várhat. A kitörés előnye, hogy megfelelő hozam-kockázat elérhető és szűkre lehet venni a stop-loss megbízást, így ha nincs igazunk, akkor is könnyen limitálhatjuk veszteségünket. 
Vágólapra másolva!

Rendkívül érdekes technikai formációk rajzolódtak ki a BUX index és az OTP grafikonján. Előbbi esetében egy emelkedő háromszög látható a charton, utóbbi pedig egy sávból léphet ki, amire egyébként már tegnap felhívtuk olvasóink figyelmét. Az OTP esetében mintegy 9 százalékos drágulás sem zárható ki, a BUX esetében pedig optimista esetben akár 1000 pontos emelkedés is jöhet.

A magyar piaccal és az OTP-vel kapcsolatban azonban meglehetősen nagyok a kockázatok, továbbra sem rendeződött még a devizahitelesek sorsa, ami könnyen eldöntheti a bankpapír és az index irányát is. Fundamentálisan számos kockázatot lehet látni, de a technika magáért beszélhet.

OTP: Sávból törhet ki

Mint arról már tegnap is írtunk az Investor.hu hasábjain, az OTP árfolyama július óta egy nagyjából 400 forintos sávban mozgott. Október eleje óta szinte megállíthatatlanul emelkedik az OTP és most megérkezett a sávtetőhöz, pénteken reggel tett is egy kísérletet a kilépésre.

A sávos kereskedésből való kitörés esetén az a jellemző, hogy legalább a sáv magasságával megegyező mozgás jöhet, ebben az esetben ez mintegy 400 forintos drágulást jelenthetne. A Fibonacci vonalak segítségével a célszintek is kijelölhetők. A konzervatívabb, 161,8 százalékos Fibonacci 4782 forintnál, míg az optimistább – ami a sáv magasságából adódik – 4938 forintnál húzódik.

Ezeket a szinteket ideális esetben akár gyorsan, egy-két hét alatt is elérheti a részvény. A grafikonon ugyanakkor egy dolog, a 200 napos mozgóátlag, zavart okozhat. A részvény júliusban töltött el pár napot a lélektani szint fölött, de azóta többször is visszafordította az emelkedést. Ahhoz, hogy még optimistábbak legyünk, ezen is át kell lendülnie a bankpapírnak.

Óvatosságra intő jel lehet, hogy az RSI közel jár a túlvett zónához, ugyanakkor az MACD vételi jelzése jó jelnek számít. Péntek délelőtt úgy tűnik, első körben visszaverte az ellenállásszint a támadást.

Mi lehet a stratégia az OTP esetében?

Ha szigorúan technikai alapon közelítjük meg az árfolyammozgásokat és nem foglalkozunk a fundamentális tényezőkkel, akkor OTP vételeken kitörés után lehet gondolkozni. A 200 napos mozgóátlag áttörését követően 4480 forint körüli szintre helyeznénk a stop-loss megbízásunkat.

Az OTP esetében másik lehetőség, hogy várunk, bízva abban, hogy visszakorrigál az árfolyam az 50 napos mozgóátlag környékéig – egy negatív bejelentés a devizahitelesekkel kapcsolatban ide is visszalökheti a részvényt – és majd utána próbálkozunk a vételekkel. Ebben az esetben is a sávból való kitörésben bíznánk.

Az OTP árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu

BUX index: Emelkedő háromszögből lép ki

A BUX index egy lépéssel az OTP előtt jár. Az index ugyanis péntek reggel a 18 810 pontos szint fölé tudott jutni, amivel megkísérli a kitörést az emelkedő háromszögből. Ha sikeres lesz a megindulás, akkor az alakzatból számolható célár 19 810 pont körül húzódik. A jelenlegi szintekhez képest ez mintegy 1000 pontos szárnyalást jelentene.

Ha konzervatívabban számolunk, akkor a 161,8 százalékos Fibonaccinál lehet az első megálló 19 430 pont környékén, illetve 19 700 pont körül a nyáron elért csúcspontok is akadályt jelenthetnek.

Az MACD vételi jelzése lökést adhat az indexnek, ráadásul az RSI sincs még túlvett állapotban, ami óvatosságra intő jel lenne.

A BUX index értéke (pontban) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A BUX index mozgását a legkönnyebben a BUX határidős indexszel és BUX ETF segítségével lehet lekövetni.

Egy érdekes szituációt lehetett látni délelőtt a határidős BUX1312 és a BUX index piacán, ugyanis az azonnali indexárfolyam magasabb volt, mint a határidős.

Optimális esetben – figyelembe véve a határidős lejáratig hátra lévő időt 2013. december 20-at – nagyjából 70-90 ponttal kellene magasabban lennie a határidős árnak. A két termék árfolyama közötti különbség úgy állhat vissza a „normálisra”, ha vagy a BUX határidő kezd el lendületesen emelkedni, vagy a BUX index kezd el esni. A tankönyvi példa szerint általában a határidős index szokott jobb indikációt adni, így lehetséges, hogy a BUX index szaladt egy kicsit előre, amit visszakorrigál.

Forrás: Investor.hu

Mi lehet a stratégia a BUX esetében?

A BUX indexnél pedig a stop-loss megbízásunkat akkor aktiválnánk, ha fals lenne a kitörés és az index letörné az emelkedő háromszög emelkedő szárát, tehát jelenleg nagyjából 18 650 pont környékén.