Hatalmas vihar közeleg

Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb az optimizmus az amerikai piacon a hangulat indikátorok szerint. A befektetők eladósodottsága új csúcsra ugrott, ráadásul 22 hónapja nem látott alacsony szintre esett vissza azok aránya, akik a következő hat hónap során esést várnak a piacon. A növekvő optimizmus és a csökkenő pesszimizmus miatt azonban egyre kevesebb lehet a „parton” lévő pénz mennyisége, így viszont hamarosan elfogyhat a vételi erő is. 
Vágólapra másolva!

A technikai elemzők és a kereskedő vénával megáldott spekulánsok komoly figyelmet szoktak szentelni a hangulat indikátoroknak. Két fontos ilyen indikátor is meglehetősen borús képet fest, egyre inkább azt sugallja, hogy közeleg a korrekció a piacokon, de a túlzó értékek miatt akár nagyobb mélyrepülést sem lehet kizárni.

Január óta nem voltak ennyire optimisták a kisbefektetők

Az American Association of Individual Investors minden héten megkérdezi a kisbefektetőket 1987 óta, hogy mit várnak a piactól a következő hat hónap során.

A legfrissebb adatok szerint a megkérdezettek 49,2 százaléka számít emelkedésre, míg csak 17,6 százalékuk esésre, a többiek pedig semlegesek a piaccal kapcsolatban.

2013 januárja óta nem voltak ennyire sokan az optimisták, ami rossz ómen szokott lenni, hiszen vélhetően a válaszadók már „pozícióból” beszélnek, így az oldalvonalon lévő pénz mennyisége minden bizonnyal sokat csökkent a kisbefektetők körében.

Forrás: AAII, Investor.hu

Továbbá a pesszimisták aránya is rendkívül visszaesett, 2012 januárja óta nem volt ennyire alacsony. Ahogyan megoldódott, vagy legalábbis eltolódott az amerikai adósságplafon kérdése, úgy lettek egyre kevésbé pesszimisták a befektetők.

Forrás: AAII, Investor.hu

Soha nem látott szinten az eladósodottság

Az NYSE adatai szerint soha nem látott szintre, 401,2 milliárd dollárra emelkedett a részvényekkel fedezett hitelek nagysága az amerikai piacon, ezzel az áprilisban felállított 384,4 milliárd dolláros szintet is átlépte az adósság nagysága.

Forrás: NYSE, Investor.hu

A Fed laza monetáris politikája miatt rendkívül könnyű az USA-ban forrást szerezni, és ez egyre inkább lecsapódik a részvénypiacon. Ez majd akkor jelenthet problémát, ha szigorodnak hitelhez jutás feltételei, vagy megemelkedik a forrás szerzés költsége. Ebben az esetben akár a részvények eladásával is csökkenthetik a terheket a befektetők, amelyek óhatatlanul nyomásként nehezedhetnek a piacra.

Az is fennakadást okozhat, ha egy kisebb pánik miatt jelentősebb eséseket láthatunk a piacon, ugyanis a hitelek mögötti fedezet értéke jelentősen csökkenhet, ezzel pedig kényszerlikvidálások miatt eshetnek tovább a piacok.

A részvénypiacok ugyanakkor nem aggódnak túlságosan, az S&P 500 1750 fölött tartózkodik, míg a DAX pénteken 9000 pont fölé emelkedett. Egyik index sem járt még soha ennyire magasan.