Vágólapra másolva!
Tőzsdei esésre készül a világ egyik jelentős részvénypiaci szereplője. Az állami alapok közül vagyonarányosan az első helyre sorolt norvég nyugdíjalap a hozzá beáramló készpénzből már nem vásárol újabb részvényeket, és bár ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ők tökéletesen tudják időzíteni a részvénypiaci hullámokat és ennek megfelelően most esés jön, azért mindenképp elgondolkodtató a lépésük.
Vágólapra másolva!

A norvég állami alapot kezelő Norges Bank Investment Management vezetője egy minapi konferencián nyilatkozott arról, hogy az alapba áramló friss pénzből már nem vásárolnak újabb mennyiségeket a részvénypiacon. Egyszerűen azért nem, mert korrekcióra számítanak, és valószínű ennél fogva nem szívesen lőnék el idejekorán az összes puskaporukat.

Forrás: Investor.hu

Arról már hetekkel ezelőtt is szivárogtak ki hírek, hogy az alap áttekinti befektetési politikáját, a részvényvásárlási stop azonban még ennek ellenére is erősnek hangzik. És igencsak elgondolkodtató, hiszen mégiscsak egy 810 milliárd dolláros vagyont kezelő intézményi szereplő mondott véleményt a piacról.

Egyrészt egy ilyen tisztességes mennyiségű pénzt kezelő szereplő valószínű telis tele van felkészültebbnél felkészültebb szakemberekkel, így a piacról alkotott véleményük mellett nem szabad csak úgy szó nélkül elmenni. Másrészt azt se felejtsük el, hogy vételeikkel már nem támogatják majd a részvénypiacok további emelkedését, igaz ettől még nem feltétlenül húzzák ki a talajt a tőzsdei bika lába alól.

A norvégok lépése magyar szempontból is érdekes lehet, hiszen számos hazai nagypapírt is tartanak portfóliójukban. Pusztán azért tehát nem költenek majd összeget, hogy a vagyon növekedésével párhuzamosan megtartsák helyi kitettségük mértékét, igaz a korábbi évek tapasztalatai sem arra mutatnak, hogy így jártak volna el a döntések meghozatalakor.

Tavaly például csak az OTP-ben és a Magyar Telekomban növelték részesedésüket, vagyis úgy tűnik, hogy aktívabb részvénykiválasztást valósítanak meg (2007-ben még Zwack és TVK részvényük is volt, igaz igen kevés). Pusztán a részvényvásárlási stopot tehát várhatóan nem fogják megszenvedni a magyar részvények, igaz vannak olyan speciális esetek, amikre érdemes lehet figyelni.

Amennyiben viszont valóban korrekcióra kerül sor hamarosan a részvénypiacokon, az minden bizonnyal a magyar eszközöket is utoléri majd.

Forrás: Investor.hu