Vágólapra másolva!
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Vidékfejlesztés megújuló energiával című szakmai tanácskozáson mondta el, hogy a biomassza ugyanúgy jelentős energiaforrása lehet a magyar vidéknek, ahogy sok-sok évszázadon át az volt.
Vágólapra másolva!

A biomasszaként felhasználható energia öt lehetséges forrása a szemét, a fa, a hulladék, a biogáz és az alkoholalapú üzemanyag. A tüzelhető, gázosítható vagy üzemanyagként funkcionáló biomasszával kiválthatók a véges élettartamú fosszilis energiahordozók, ez pedig a fenntartható fejlődést szolgálja: a biomassza használatával nincs üvegház-hatás, nem játszik szerepet a globális felmelegedésben, és nem növeli a levegő széndioxid-tartalmát. 2011-ben Brazíliában 15 millió jármű üzemelt bioetanol-tartalmú üzemanyaggal, és hatalmas lehetőség mutatkozik az algákból nyerhető újgenerációs üzemanyag-fejlesztésben. Megfelelő ipari bánásmód mellett a biomassza átlagosan egy év alatt újratermelődik. Ezzel együtt felvet problémákat: a megújuló energiaforrás támogatása sajnos nem távolodik el eléggé attól a felfogástól, hogy a Föld célja az emberiség igényeinek kiszolgálása. Az égetés rengeteg élőlény táplálékforrását és élőhelyét veszi el, a művelhető területek esetében pedig mindig kérdés, hogy azokon erdő, élelmiszer, vagy energia teremjen.

Az elmúlt évtizedekben a mezőgazdaság elfordult ezektől a megoldásoktól, a biomassza és a biogáz hasznosítása azonban reneszánszát éli. A helyben található energiaforrások hasznosításával ugyanis csökkenthetők az energiaköltségek, akár a korábbi ráfordítások harmadára-ötödére, hangsúlyozta a miniszter.