Eddig 5 milliárdot keresett a héten Bill Gates

Bill Gates a Microsoft alapítója, egy New York-i konferencián
Vágólapra másolva!
Csányi Sándor, Várszegi Gábor, vagy éppen Gattyán György, hogy csak néhány nevet említsünk azok közül a magyar milliárdosok közül, akik igencsak megirigyelhetik Bill Gates legfrissebb befektetését. A Microsoft egyik alapítója és egyben a világ leggazdagabb embere ugyanis elérkezettnek látta megvetni a lábát a spanyol építőiparban, ahol az egyik meghatározó cégben, az FCC-ben vásárolt 6 százalékos részesedést a héten, ami eddig mintegy 5 milliárd forintos nyereséget hajtott a malmára.
Vágólapra másolva!

Európa, és egyben Spanyolország feltámadásában bízik a világ leggazdagabb embereként, illetve a Microsoft társalapítójakén egyaránt jól ismert Bill Gates. Ennek fényében a milliárdos mintegy 6 százalékos részesedést vásárolt a héten az egyik meghatározó spanyol építőipari cégben, a Fomento de Construcciones y Contratasban, azaz az FCC-ben.

Mi kelthette fel Gates érdeklődését?

Gates befektetését egyébként a tegnap közzétett spanyol GDP-adat is visszaigazolni látszik, ugyanis az ibériai ország gazdasága 9 negyedév után tudott újból növekedést felmutatni. Bár a bővülés csak hajszálnyi, 0,1 százalékos volt, mégis ékes példája annak, hogy valami megmozdulni látszik Spanyolországban a szeptemberi munkanélküliségi adatot követően. Az ősz első havában ugyanis 26,1 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta az augusztusi 26,3 százalékot követően. Persze ne feledjük, hogy markáns fordulatról talán még korai beszélni a történelmi magasságokban lévő mutató mellett.

A spanyol iparügyi miniszter rádióinterjúját idézve azonban "Gates befektetése is azt bizonyítja, hogy a Spanyolországba vetett bizalom, és az állam hitelessége is javult az elmúlt időszakban."

A világ leggazdagabb emberének döntésében szintén nagy szerepet játszhatott az is, hogy a spanyol FCC, a dél-koreai Samsunggal, a francia Alstommal és egyéb társaságokkal karöltve júliusban 6 milliárd dolláros üzletet nyert el Szaúd-Arábiában. Az ügylet keretében az FCC konzorciuma építheti ki Rijádban a 4-es, az 5-ös és a 6-os metróvonalakat. A tranzakció fontosságát jól jelzi, hogy méreteit tekintve a második legnagyobbnak számít, ami a spanyol építőiparhoz köthető.

Íme, a rijádi metró projektjének bemutató videója

És az érem kevésbé fényes oldala...

Persze nem minden fenékig tejfel a spanyol építőipari cégnél sem, ami nem minden aspektusból tűnik jó választásnak. Tavaly ugyanis 1,4 milliárd dolláros veszteséget hozott össze a társaság, ez azonban javarészt az osztrák leányának, az Alpine-nak egy leírásához köthető.

Ezen felül a társaság tetemes adósságot halmozott fel, az év elején ennek az értéke mintegy 10 milliárd dollár volt, ami akkoriban a piaci kapitalizáció nyolcszorosára rúgott. A probléma kezelését a menedzsment egyes eszközök értékesítésével kívánja megoldani, aminek eredményeképpen az év végére 8 milliárd dollárra olvadhat az FCC adósságállománya.

Tehát a vállalat vezetése aktívan dolgozik a tünetek kezelésén. Ennek sikerességét jelezheti tulajdonképpen Gates érkezése is, ami további bizalmat ébreszthet a befektetők körében az FCC iránt. Erre nagy szüksége is van a társaságnak, mivel jövőre mintegy 5 milliárd eurónyi bankhitel refinanszírozása válik esedékessé.

A kockázatkezelésről természetesen Bill Gates sem feledkezett meg!

Túl nagyot azonban Gates sem kockáztatott a spanyol befektetéssel, hiszen az FCC-től megvásárolt 6 százaléknyi sajátrészvény csomag „csupán” 155 millió dollárjába került. Az összeg tulajdonképpen aprópénznek tekinthető a Bloomberg által 75 milliárd dollárra becsült vagyonához képest.

Az FCC árfolyama a madridi tőzsdén egészen 17,75 euróig ugrott a hírekre, ahol utoljára mintegy másfél éve járt. Ezt követően azonban inkább már a lecsorgás jellemezte a papírt, ami jelenleg 16,5 euró közelében ingadozik. Persze akik az elmúlt egy évben az FCC részvényét választották befektetés gyanánt így sem lehetnek elégedetlenek, hiszen ezidő alatt az árfolyam mával bezárólag több mint 60 százalékos növekedést produkált.

Az FCC árfolyama (Madrid) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Eddig úgy néz ki, hogy Bill Gates is jó lóra tett, hiszen FCC részvényeit darabonként 14,86 euróért vásárolta meg, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi árfolyamon számolva mintegy 17 millió eurós, azaz 5 milliárd forintos (nem realizált) nyereséget ért el a héten megkötetett tranzakcióval.

Gatesnek van oka az örömre. Buffett pedig egyelőre még gondolkodhat, hogy hogyan körözze le milliárdos társát. Forrás: AFP/Getty Images/Djansezian Kevork