Megállíthatatlanul omlik össze az olaj

Vágólapra másolva!
A szeptemberi csúcsához képest már több mint 13 százalékot zuhant a WTI típusú olaj árfolyama, ráadásul a zuhanás az utóbbi pár napban gyorsult fel, amikor a 100 dolláros lélektani szint letört. Számos ok áll az elmúlt napok esése mögött, de leginkább a magas amerikai készletek, a kormányzati leállások miatt lassuló gazdaság, valamint az a folyamat, hogy akár a globális olajpiacra ismét visszatérhet Irán. 
Vágólapra másolva!

Az elmúlt bő egy hónap során több mint 13 százalékot veszített értékéből a WTI olaj árfolyama. A nyersanyag 110 dollár körüli szintekről egészen 96 dollár környékéig zuhant, ráadásul az utóbbi pár napban gyorsult be igazán a mélyrepülés. Több tényezőt is lehet azonosítani a folyamatok mögött.

Gyenge munkaerőpiaci adat látott napvilágot csütörtökön, ami alapján egyre többen aggódnak az amerikai gazdaság lassulása miatt. A várakozásokhoz képest jóval kisebb ütemben nőtt a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma.

A lassuló amerikai gazdaság mellé társul az egyre növekvő amerikai olajkitermelés. A készletek ismét jóval meghaladják az elmúlt ötév átlagát.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Egyre többet lehet olvasni arról, hogy Irán visszatér a nemzetközi olajpiacra, egyes olajkereskedők legalábbis erre spekulálnak. 2012-ben folyamatosan szankciókat vezetett be Irán ellen az USA és Európa is, ami miatt az ország olajexportja visszaesett, legalábbis Európa felé. Az új iráni elnök azonban meglehetősen békülékeny hangnemet ütött az elmúlt hónapok során, aminek az lett az eredménye, hogy az iráni elnök 1978 óta először beszélt telefonon az amerikai elnökkel.

Az olajpiac ellátottsága szempontjából fontos lehet az Iránból áramló olaj mennyisége, ez pedig akár növelheti is a kínálati oldalt, lefelé nyomva az árakat.

Kezd túladottá válni az esés

A további esés ellen szóló érvként azonban fel lehet hozni, hogy az árfolyam már a Bollinger szalagon kívül van, továbbá az RSI is a túladott zónában van.

Ha azonban az árfolyammozgásból indulunk ki, akkor 92-93 dollár körüli szintig van tere az esésnek.

WTI napi grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu