Nem lesz luxusadó, nem lesz olcsóbb hús

hús, hentesáru, ártáblák a Húspalota nevű üzletben
Vágólapra másolva!
Információink szerint a kormány letett a hús áfájának csökkentéséről. A kicentizett költségvetés már nem bír el további 50 milliárd forint kiesést, ráadásul nem is biztos, hogy olcsóbb lenne a hús. A luxusadó bevezetéséről is lemondtak.
Vágólapra másolva!

Jó ideje ízlelgette a kormány a tőkehúsok áfájának csökkentését és a luxusadó ötletét, végül az Origo kormányközeli forrásai szerint a kabinet arra jutott, hogy nem lépi meg ezeket.

Kritikus szint

Hetek óta ment a huzavona az agrárlobbi és a nemzetgazdasági tárca között arról, hogy a tőkehúsok 27 százalékos áfakulcsát levigyék-e 5 százalékra. Az NGM a kicentizett – és a Költségvetési Tanács szerint is kockázatokkal terhelt – költségvetés miatt nehezen mondott volna le újabb tízmilliárdokról. Márpedig az Origo tudomása szerint a hús forgalmi adójának csökkentésével 45-50 milliárd forint esne ki a jövő évi költségvetésből.

A jövő évi büdzsét már most is úgy lőtte be a kormány, hogy éppen csak a kritikus szint, 3 százalék alatti hiány jöjjön ki belőle. A hús áfájának leszállítása máris 3,1 százalékra lökné fel a deficitet, így pedig könnyen abba helyzetbe sodródhatna a kormány, hogy alig fél-egy évvel a Magyarország ellen folytatott uniós túlzottdeficit-eljárás idén júniusi megszüntetése után újraindulna az uniós folyamat.

A tőkehúsok áfájának csökkentése azzal a kellemetlenséggel is járna a kabinet számára, hogy megnyitná az utat más élelmiszer-termelők lobbija előtt, és a tojásosok, a tejtermelők vagy a pékek is követelhetnék, hogy a rájuk vonatkozó, 27 vagy 18 százalékos áfát (a tojások az előbbibe, a tej, a kenyér, és a tej-, valamint a kenyértermékek az utóbbiba esnek) vigye le 5 százalékra a kormány.

Ezzel még több pénzről mondana le a költségvetés. A kormány attól is tartott, hogy az állam nagyvonalúságával a termelők és kiskereskedők visszaélnének, és az áfacsökkentést alig engednék át a fogyasztóknak. Azaz nem lenne értelme levinni az áfát, ha az emberek a boltban nem találkoznának a mostaninál jóval olcsóbb áruval. (Ezt a problémát akarja kezelni a Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető által a köztudatba bedobott hatósági árszabályozás, de annak versenyjogi és uniós buktatói vannak.)

Kimaradt az adócsomagból

A hús áfájának csökkentése miatt kieső bevételnek csak a töredékét hozná be a luxusadó – ennek bevezetésén szintén gondolkodott a kabinet. Az látszott, hogy ezért a néhány milliárd forintért azt kockáztatná a kormány, hogy a külföldi vásárlásokkal – és az áfabevételek kiesésével – közel akkora kár érje az országot, mint amekkora bevételt hozhatna a 8 százalékos luxusadó.

A kormány sem a húsáfa csökkentését, sem a luxusadót nem tette bele a jövő évi adócsomag tervezetébe.

Információink szerint a Nemzetgazdasági Minisztériumban sem számolnak már azzal, hogy a most elaltatott két adóötlet feltámadna. Erre elvileg lenne mód, mert a parlament előtt fekszik a jövő évi adócsomag, azt november végéig kell elfogadni ahhoz, hogy január 1-jén életbe lépjenek az új adószabályok, így a parlamenti vita során be lehetne emelni a két adóötletet. A Fidesz-frakció egyik adóügyekben járatos tagja arról tájékoztatta az Origót, hogy a képviselőcsoport aligha veszi semmibe a kormány akaratát, amelyet több hét számolgatás és tesztelgetés előzött meg.