Félted a céged vagy inkább biztosítod?

Vágólapra másolva!
A kkv szektor több mint háromnegyede tart valamilyen vagyoni jellegű kár bekövetkezésétől. Ehhez képest a szektor egyre kevesebbet költ biztosításra.
Vágólapra másolva!

Az UNION Biztosító most publikált felmérése szerint a kkv vezetők legkomolyabb aggodalmai, hogy mennyibe fog majd egy esetleges káreset után az eredeti állapotot helyreállítani, illetve hogy a helyreállítás ideje alatt mennyi profittól esnek majd el. Az is sokakat foglalkoztat, hogy ha egy-egy kulcsemberrel történik valami, akkor az ő kiesése mekkora kárt okoz majd a cég működésében.

Az aggodalmakból azonban nem következik, hogy a vezetők megtennék a szükséges lépéseket, hogy biztosítsák magukat és cégüket a lehetséges káresemények ellen.

Márpedig bajok, betörés, csőtörés, baleset, vagy éppen a kulcsemberek kiesése gyakrabban következik be, mint elsőre gondolnánk. Az UNION szerint a vagyonbiztosítással rendelkező cégek több mint harmada igénybe is vette az elmúlt időszakban biztosítását.

Keveset költenek

A felmérés eredményei azt mutatják, hogy míg gépjármű-biztosítása a megkérdezett cégek 80 százalékának van, vagyonbiztosításban a lefedettség már alacsonyabb, 70 százalék körül mozog. Másoknak okozott károkra általában csak a kötelezően előírt biztosításokat kötik meg, az üzemszünetbiztosítás szintén alig jellemző – az UNION Biztosító kkv vagyonbiztosítási szerződéseinek mindössze 4 százaléka tartalmaz üzemszünet-biztosítást, a kulcsemberek hosszabb kiesése ellen védelmet nyújtó egészség- és betegbiztosítással pedig a megkérdezett kkv vállalkozásoknak legfeljebb egyötöde rendelkezik.

Mérettől függően eltérő, hogy ki mennyit költ biztosításra, általában a megkérdezett vállalkozások árbevételük 0,5-1 százalékát fordítják biztosításra. Azaz, bár a cégek több mint háromnegyede tart valamilyen váratlan esemény bekövetkeztétől, mégis többségük túl költségesnek tartja a biztonságot és inkább bízik a jó szerencsében.

A mai beszállítói versenyben az üzletmenet folyamatossága, a megszokott és elvárt minőség fenntartása, a cégvezető és a kulcsemberek biztonsága életbevágó. A kisméretű cégeknél egy esetleges leállás, részleges vagy teljes üzemszünet miatt fellépő bevételkiesés sokszor a fennmaradást is kockára teszi. Különösen érvényes ez a tíz fő alatt foglalkoztató mikrovállalkozásokra”, hívja fel a veszélyre a figyelmet Lehel Gábor, az UNION Biztosító elnök-vezérigazgatója.

A felmérés eredményei alapján majd minden második kkv cég komoly problémaként éli meg a kár miatt fellépő bevételkiesést (45%), és a helyreállítás hosszadalmas időigényét (közel 40%). Érdekes, hogy a betörés a „félelmi listán” csupán a harmadik helyen szerepel, a tűz és elemi károkkal szembeni aggodalom az ötödik-hatodik a képzeletbeli rangsorban. Feltűnő, hogy minden harmadik megkérdezett cégvezető felismeri, hogy van a cégnél olyan kulcsember, akinek baleset vagy betegség miatti hosszabb kiesése akár a cég működését is ideiglenesen veszélybe sodorhatja. A kutatás kitért annak vizsgálatára is, hogy a megkérdezett kkv vállalkozások mennyire számolnak a másoknak okozott felelősségi károk következményeivel, eszerint elsősorban a kisvállalkozások, az 50 fő alatt foglalkoztató cégek tartanak attól komolyabban, hogy másoknak kárt okozhatnak. (32%)