Eljöhet a kis pálinkafőzdék virágkora

hungarikum, Barna Sándor főzőmester a főzőüst fényében átnéz egy pohár pálinkán az Érpatak melletti Zsindelyes-tanyán, a Zsindelyes Pálinkafőzdében
Vágólapra másolva!
Jövőre lényegében bármelyik kereskedelmi szeszfőzdében ihatunk és vehetünk pálinkát. Most csak a nagyobbak engedhetik meg maguknak, hogy látványfőzdét üzemeltessenek, és külön helyiségben árulják a pálinkát. A törvényváltoztatás így a kisebb főzdéknek kedvez: ők is becsalogathatják az érdeklődőket, könnyebben megismertethetik magukat a fogyasztókkal.
Vágólapra másolva!

Felkarolja a kis pálinkafőzdéket a kormány a jövő évi adócsomag egyik rendelkezésével. A parlament előtt heverő törvényjavaslat (58. paragrafus) megengedné, hogy a kereskedelmi szeszfőzdék is – a bizonylatolási és a jövedéki adó megfizetésére vonatkozó előírásokon túl – különösebb megkötés nélkül árulhassanak pálinkát és égetett szeszeket.

Most főzdékben csak akkor lehet pálinkát venni, ha a vállalkozó egy külön bejáratú üzlethelyiséget, boltot épít vagy alakít ki. A jövőben erre nem lesz szükség, és valamivel egyszerűbb lesz a bizonylatolás is.

A szabályozás hasonló lesz ahhoz, ami a termelői borkiméréseknél már létezik: a termelő pincéjében szabadon lehet bort kóstolni és vásárolni – mutat rá egy párhuzamra Béli Géza, a Pálinka Nemzeti Tanács tagja. A pékségekben is ehetünk pékárut, a húsboltban pedig helyben is elfogyasztható a kolbász. A kereskedelmi törvény ezeknél a termékeknél lehetővé teszi az előállítás helyén történő közvetlen fogyasztást és értékesítést külön üzlethelyiség nélkül is. Most lényegében annyi történik majd, hogy pálinka esetében a jövedékiadó-szabályokat összhangba hozzák a kereskedelmi törvénnyel, magyarázta a jövedéki szakértő.

A módosítással a kisebb, kereskedelmi szeszfőzdéket hozná helyzetbe a kormány. Ők tavaly kaptak egy kis segítséget: a kisebb főzdéknek kisebb jövedéki biztosítékot kell felmutatniuk. A jövedéki biztosítékot a vámhatóságnak kell befizetni, és arra szolgál, hogy az államot ne érje kár, ha a vállalkozás adófizetés nélkül eltűnne. A jövedéki biztosíték az előállított vagy forgalmazott alkohol mennyiségétől függ.

A nagyobb szeszfőzdékben általában már van látványfőzde, és azok be tudnak csalogatni embereket az utcáról. A tervezett módosításokkal könnyebbé válhat a kisebb főzdék működése.

Bérfőzdék továbbra sem árulhatnának pálinkát, hiszen nem az övék az ott főzetett pálinka. A házi pálinkafőzésnél sem szabad másnak pálinkát eladni.