Bedöntötték az Ericssont

Vágólapra másolva!
Nem kímélik az Ericsson részvényeit a befektetők, már 7 százalékkal is zuhant az árfolyama, miután a cég a vártnál gyengébb nyereséget ért el a harmadik negyedévben az erősödő verseny miatt.
Vágólapra másolva!

Mélyrepülésbe kezdett a svéd Ericsson árfolyama, jelenleg is 6 százalék feletti a mínusz, miután a cég igencsak elvétette az elemzői várakozásokat. Csak 2,92 milliárd svéd koronás profitot ért el, a várt 3,07 milliárddal szemben. Ráadásul árbevétele is jócskán elmaradt a szakértői konszenzustól. (tény: 53 milliárd korona, várt: 55,1 milliárd korona)

Az egyik legnagyobb vezetéknélküli hálózati szolgáltató bruttó eredményhányada (ami a nyereségesség egyik fontos mérőszáma) 32 százalék lett a harmadik negyedévben, pedig a szakértői prognózis 33,4 százalékról szólt.

Az Egyesült Államokban és Japánban, ahol gyorsabb növekedést vártak nem tudták hozni az előzetes számokat, mivel növekedett a verseny. Pedig az USA egy magas nyereséget biztosító régió az Ericsson számára és a lassuló bevételek lejjebb is hozták a profitot, nyilatkozta a Bloombergnek a DNB MArkets oslói elemzője.

Az Ericsson nyereséghányada pedig még azért is van nyomás alatt, mivel meg kell küzdenie a kínai riválisokkal, mint például a Huawei, de a Nokia Solution Networks (NSN) is egyre nagyobb kihívást elé állítja a céget.

Az árfolyam hatalmas zuhanással reagált a hírekre, de a nagy mélységekből sikerült már valamelyest visszább jönnie, de még így is a 80 koronás szintje alatt jár. Ráadásul mai produkciójával igencsak alábukott 50 napos mozgóátlagának, és csak 200 napos mozgóátlaga tudta megtartani.

Az Ericsson árfolyama (Stockholm) Forrás: Bloomberg, Investor.hu