Vágólapra másolva!
Mínuszban fejezték be tegnap a kereskedést az amerikai részvényindexek, ami az ázsiai piacok teljesítményén is nyomot hagy. Ázsiában felemás mozgásokat lehet látni, a kínai és japán index kéthetes mélypontot ütött ma annak ellenére, hogy kedvező makroadat látott napvilágot Kínából.
Vágólapra másolva!

Bővült a kínai feldolgozóipar

Vegyesen teljesítenek Ázsiában a főbb részvényindexek, melyek viszonylag egy szűkebb sávban, tegnapi záróértékeik közelében mozognak. A kínai Shanghai Composite 0,3 százalékos gyengülés után kéthetes mélypontjára esett, mivel Kínában ismét a bankközi likviditás beszűkülése borzolhatja a kedélyeket. A kínai jegybank két héten belül harmadjára döntött úgy a hitelezés további "elszaladásától" félve, hogy nem pumpál többletlikviditást a bankrendszerbe, amire a hétnapos repo-kamatláb 5 százalékra ugrott.

A nagyobb esést a vártnál kedvezőbb kínai makroadat segítheti megakadályozni, az HSBC feldolgozóipari beszerzési menedzserindexe a várt 50,4 pont helyett 50,9 pontra ugrott októberben, ami a szektor további bővüléséről árulkodott.

A japán Nikkei szintén két hetes mélypontot ütött ma, ám zárásra javítani tudott, és 0,3 százalékos pluszt szedett össze.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]
Shanghai Composite értéke (pontban) Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Megtépték a Boeinget

Tegnap megszakadt az amerikai részvényindexek jó sorozata, melyek az elmúlt néhány nap emelkedése után mínuszban fejezték be a kereskedést. Az S&P 500 fél százalékos csökkenés után eltávolodott a napokban felállított új történelmi csúcsától, míg a Dow Jones 0,4 százalékot, a Nasdaq pedig 0,6 százalékot esett.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

A vételi kedvet Alan Greenspan, a Fed korábbi elnökének a nyilatkozata sem tudta meghozni, aki szerint továbbra is olcsó az amerikai részvénypiac, ezért folytatódhat az elmúlt hónapok tőzsdei ralija.

A Dow Jones indexet a Boeing 5,6 százalékos emelkedése próbálta segíteni, miután a légitársaság közölte, a korábban előrejelzett 6,2-6,4 dollár helyett már 6,5-6,65 dolláros egy részvényre jutó eredményt vár a folyó üzleti évére.

A hernyótalpas munkagépeiről ismert Caterpillar árfolyama ugyanakkor 6,1 százalékot esett, mivel a cég harmadik negyedéves eredményei csalódást okoztak. Az egy részvényre jutó profit (EPS) 2,54 dollárról 1,45 dollárra zuhant vissza, ami az elemzők által várt 1,67 dollárnál is alacsonyabb, míg az árbevétel 13,4 milliárd dollárra csökkent a várt 14,5 milliárd dollár helyett. A társaság ezen túl visszavágta idei és jövő évi várakozásait is, eszerint idén az EPS 5,5 dollárt tehet ki, míg az árbevétel 55 milliárd dolláron alakulhat.

Az S&P 500 szektorai vegyesen teljesítettek, a technológiai szektort az Apple 1 százalékos emelkedése segítette.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Profit soron a vártnál jobb gyorsjelentést tett közzé az AT&T telekommunikációs vállalat is az előfizetők számának vártnál nagyobb növekedésének köszönhetően. Az egyszeri tételektől tisztított EPS 66 centre nőtt, míg a várakozásokban csak 65 centtel számoltak. Az árbevétel egy év alatt 2,2 százalékkal 32,2 milliárd dollárra ugrott, ami megegyezik a várttal. Piaczárás után csak minimálisan, 0,1 százalékkal csökkent az árfolyam.

A gyorsjelentési szezon ma is folytatódik, többek között piacnyitás előtt jön a Ford, a Colgate-Palmolive és a Hershey beszámolója, míg zárás után az Amazon és a Microsoft teszi közzé számait. Makroadatok közül pedig a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma lesz fontos.