Hullik a férgese az építőiparban

Vágólapra másolva!
Az idén a harmadik negyedévben 876 építőipari vállalkozás kényszertörlését rendelték el a hatóságok, miközben a cégalapítások száma is csökken, áll az Opten elemzésében.
Vágólapra másolva!

A szakértők szerint a fluktuáció csökkenése kedvező fejlemény.

Az idén a harmadik negyedévben 876 építőipari vállalkozás kényszertörlését különösen a tavalyi 247-es adat fényében tűnik radikális megugrásnak. A szám még akkor is magas, ha közben a felszámolások és végelszámolások száma az ágazatban folyamatosan csökken.

Utak és stadionok

Miközben bizonyos statisztikák arról tanúskodnak, hogy az építőipar már túl van a válság mélypontján, a szakértők kiemelik, hogy a mostani javulásból csak az ágazat egy szűk szegmense profitál, ezek mögött ugyanis szinte kizárólag az út- és stadionépítések állnak.

A kisebb építőipari vállalkozásokat továbbra sem kecsegteti semmi jóval a lakásárak csökkenése és a szerződésállomány ágazati eloszlása.

Az előző negyedévben regisztrált 1338 céggel szemben a harmadik negyedévben 500-zal kevesebbet alapítottak. Ez kevesebb mint harmada a 2008 előtt megszokott havi 1700-1900 új építőipari vállalkozásnak.