A BKK még nem szerződhet a villamostender győztesével

Vágólapra másolva!
Nem veheti még meg a főváros az új spanyol alacsonypadlós villamosokat. A közbeszerzési hatóság úgy határozott, hogy a tenderről kizárt Skodának további lehetőséget kell adni a hiánypótlásra.
Vágólapra másolva!

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) határozata alapján a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) nem zárhatja le a villamosbeszerzés értékelését, és egyelőre nem kötheti meg a szállítási szerződést az eljárás nyerteseként korábban kihirdetett spanyol szállítóval - közölte a BKK kedden.

A BKK uniós források felhasználásával idén februárban indított közbeszerzési eljárást 37 új, alacsonypadlós villamos beszerzésére. Négy cég adott érdemi ajánlatot, a Skoda és a Stadler ajánlatának érvénytelensége miatt a legjobb ajánlatot - a német Siemenst megelőzve - a spanyol CAF adta. Ezután a cseh Skoda közbeszerzési jogorvoslati eljárást kezdeményezett ajánlatának érvénytelenné nyilvánítása miatt.

A BKK a Skodát szakmai alkalmatlanság, műszaki meg nem felelés és az irreálisan alacsony ár miatt zárta ki. A KDB egyik vitatott elem tekintetében sem mondta ki, hogy helytelen döntés született, hanem további vizsgálatokat kért.

A BKK a Közbeszerzési Döntőbizottság hétfői határozatát tiszteletben tartva minden ponton újabb lehetőséget biztosít a Skodának a hiánypótlásra, annak ellenére, hogy korábban a vitás ügyekben a feltett tisztázó kérdések, hiánypótlások után sem érkezett válasz, amellyel ajánlatának megfelelőségét igazolhatta volna - áll a közleményben.

A BKK szerint a hiánypótlás tárgya volt a Skoda offshore-gyanús tulajdonosi háttere, referenciájának megfelelősége, ajánlott villamosának műszaki alkalmassága és árképzésének jogszerűsége is. A gyártó nem tudta bizonyítani műszaki felkészültségét a járművek gyártására, ehhez a francia Alstomtól kapott volna tanácsokat. Emellett a tenderdokumentációból hiányozott a csukló belső magasságának méretezése - állítja a fővárosi cég.

A beszerzendő villamosokat a BKK az 1-es, a 3-as, a 19-es, valamint az új 61-es vonalon akarja forgalomba állítani.