Húsz éve nem látott káosz a tankönyveknél

Vágólapra másolva!
A Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete szerint általánossá vált a bizonytalanság a tankönyvek körül, és a kialakult zűrzavar a gyerekek tanulásában is fennakadásokat okoz.
Vágólapra másolva!

A szervezet közleménye szerint az idén bevezetett, központosított tankönyvterjesztésben olyan zavarok alakultak ki októberre, amilyenre az elmúlt húsz évben nem volt példa. Úgy látják, súlyos gondokat okozott a gyerekeknek, a pedagógusoknak, a szülőknek az eddig még sosem tapasztalt mértékű tankönyvhiány a tanévkezdéskor, és a kormányzati kommunikációval szemben sokan még most, október közepén sem kapták meg minden tankönyvüket, pedig a szülők már júliusban, augusztusban kifizették azokat.

A problémák között említették, hogy a szülőknek sok esetben jelentős utánjárással újra meg kellett vásárolniuk a már kifizetett, de hiányzó tankönyveket. A szervezet szerint az új rendszer a pedagógusoknak is gondot okoz, mert megszűnt a szabad tankönyvválasztás joga, ezzel elvész a mostani módszertani szabadság, és a tanároknak el kellett búcsúzniuk azoktól a tankönyvektől, amelyekkel eddig sikeresen tanítottak.

A diákokat szempontjából probléma, hogy az ingyenes tartós tankönyveket a tanév végén vissza kell adni az iskolának, ha pedig a szülők saját, új könyvet akarnak adni a gyereküknek, akkor azt külön be kell szerezniük.

A tankönyves vállalkozók a Tankönyvesek Országos Szövetségével együtt annak a veszélyére is fel akarják hívni a figyelmet, hogy a tankönyvpiac megszűnése következtében a kínálat a sokszínűség helyett előbb-utóbb a rendszerváltozás előtti időket fogja idézni.