Vágólapra másolva!
Egyre csak nő a magyar lakosság értékpapír állománya, mivel a csökkenő betéti kamatok az embereket arra sarkallják, hogy más helyen nézzenek magasabb hozamok után. Pénzünket nem szívesen tesszük kockára, egyelőre a kötvény típusú befektetések hódítanak a jellemzően magasabb hozampotenciállal bíró részvényekkel szemben. A kamatcsökkentési sorozat közelgő vége hozhat ebben változást, van is pár jó tanácsunk azoknak, akik szeretnének elkezdeni részvényekkel kereskedni.
Vágólapra másolva!

Áramlik a pénz az értékpapírokba

Folytatódott a hazai lakosság értékpapír vásárlási kedve augusztusban is, derül ki az MNB által közzétett statisztikából. Nem is akármilyen lendülettel vásároltunk, hiszen idén nem volt olyan hónap, hogy ne 100 milliárd forintot meghaladó értékben nőtt volna a lakosság értékpapír állománya. Ennek köszönhetően már 5650 milliárd forintnyi értékpapír van a tulajdonunkban.

Forrás: MNB, Investor.hu

A folyamatok legnagyobb kárvallotjai a bankbetétek, hiszen az itt elhelyezett pénz mennyisége az értékpapírok térnyerésével párhuzamosan folyamatosan apadt. Azt viszont nem mondhatjuk, hogy csak a betétekben lévő pénzeket csoportosítanák át az emberek, ugyanis idén eddig a július hónap kivételével mindig több pénz áramlott értékpapírokba, mint amennyi elhagyta a bankbetéteket.

Forrás: MNB, Investor.hu

A jelenség háttérében a folyamatosan csökkenő magyar hozamkörnyezet áll. Míg év elején még 5,75 százalékon állt a jegybanki alapkamat, jelenleg már csak 3,6 százalék az irányadó ráta mértéke, ennek megfelelően pedig a betéti kamatok is sokat csökkentek. Aki szemmel látható hozamot szeretne elérni, annak bizony magasabb kockázatot kell vállalnia, és érdemes elmozduzlni az értékpapírok felé.

Forrás: MNB, Investor.hu

A kockázatvállalás terén sokan persze még mindig óvatosak, jól mutatja ezt, hogy a lakossági értékpapír állomány több mint 80 százaléka befektetési jegyekben és állampapírokban van elhelyezve. Ráadásul ennek a két csoportnak az aránya idén még növekedett is.

Forrás: MNB, Investor.hu

A részvények terén van még lehetőség

A lakosság közvetlen részvényportfóliójának nagysága egyelőre nem mutat nagy változást, sőt az elmúlt hónapokban is lecsorgást lehetett megfigyelni.

Forrás: MNB, Investor.hu

A lakossági szereplők annak ellenére sem hajlandóak magasabb kockáztot felvállalni, hogy a részvénytípusú befektetések kínálják a legmagasabb elérhető hozam lehetőségét. A neves amerikai pénzügyi professzor, Aswath Damodaran gyűjtéséből az derül ki, hogy az USA-ban a részvénypiaci hozamok 10, 50 és 80 éves időtávon is felülmúlták a kötvények vagy a kincstárjegyek hozamát.

Forrás: Damodaran online, Investor.hu

Habár 2008-ban a pénzügyi összeomlás évében például 35 százalék felett zuhant a hozam az amerikai tőzsdén, viszont ezt kevesebb, mint másfél év alatt le is dolgozta a piac, azóta pedig már történelmi magasságokba szárnyalt a részvényindex. (Damodaran az 500 legnagyobb amerikai vállalatot tömörítő S&P 500 részvényindex adatait használja a számításhoz, mivel ez elég széles körben lefedi a tőzsdei vállalatok teljesítményét.)

Forrás: Damodaran online, Investor.hu

Körültekintéssel szép hozamokat érhetünk el

Persze hiába a kimagasló hozampotenciál, a nagy kilengések is azt mutatják, hogy igenis oda kell figyelni a kockázatok megfelelő kezelésére. Ezért is halljuk oly sokszor a diverzifikáció szükségességére felhívó szavakat, hiszen ezzel részben kiküszöbölhetjük az egyetlen eszköz tartásából eredő kockázatainkat. Egyszerűen arról van szó, hogy nem tesszük minden pénzünket részvénybe (főleg nem egy cég papírjába), hanem mellette tartunk például államkötvényt, hosszabb lejáratú bankbetétet, készpénzt, vagy befektetési jegyet is.

Elnézve a magyar háztartások 5 százalékos részvényarányát, elsőre nem a legmegfelelőbben diverzifikált portfólió képe ugrik be. A befektetési jegyeken keresztül is zömében pénzpiaci és kötvényalapok felé van kitettsége az embereknek, miközben a részvényekről kicsit megfeledkeztek. Nem lesz ez mindig így, a kamatcsökkentési sorozat végével a kötvényalapú befektetések veszíthetnek fényükből, ami a vagyon egy részét akár részvények felé is orientálhatja.

Részvényt viszont ne a gyors meggazdagodás reményével vásároljunk, hiszen így hamar csalódás érhet minket. A hozamért meg kell dolgozni, tuti tippek pedig nincsenek, amikre támaszkodhatunk. Körültekintően és odafigyelve érdemes eljárni, és keresni azokat a technikákat, melyek sikeres kereskedővé, befektetővé tehetnek minket.

Tudja meg, hogyan tőzsdéznek a profik!

Hallgassa meg egy hivatásos befektető tippjeit, lesse el kedvenc fogásait az Investor.hu befektetői klubján!


Időpont: 2013.november 14., 17:30
Helyszín: K&H Székház,
(1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 10.)


A rendezvény INGYENES, az alábbi gombra kattintva jelentkezhet rá.

Ha részvényt veszünk, ügyeljünk arra, hogy jó hozam-kockázat aránnyal kecsegtessen a papír. Keressünk olyan beszállási pontot, mely legalább kétszer akkora hozamlehetőséget kínál, mint amekkora a potenciális veszteség mértéke. Ehhez persze előre ki kell jelölni az elérni kívánt célszintet, és azt az árfolyamot, ahol kiszállunk a pozícióból. Bár nem egyszerű beismerni, hogy hibáztunk, ez kellően sok esetben előfordul majd velünk, hogy végül belássuk: időben el kell vágni a veszteséget.

Egyszerű matematika: ha például csak üzleteink harmada végződik nyereséggel, akkor átlagos részvénypiaci nyereségünknek legalább kétszer annyinak kell lennie, mint egy átlagos veszteségnek, hogy pénzünknél maradhassunk. Ezért is érdemes tehát olyan pozíciókat nyitni, ahol a várható hozam mértéke legalább kétszer nagyobb, mint a kockázat esetén bekövetkező veszteség várható mértéke.

Ne ijedjünk meg, a tőzsdézés nem nagy ördöngősség, jó példa erre a 17 éves fiú története, aki nagy sikereket ért már el egy kis önszorgalommal: