Meggyes Tamás: Nem fűződik bűncselekmény a nevemhez

Vágólapra másolva!
Meggyes Tamás szerint semmilyen jogsértés nem történt a korábbi esztergomi városvezetők életbiztosítási szerződésével kapcsolatban, és az ügy etikailag sem kifogásolható. A város korábbi fideszes polgármestere, jelenlegi országgyűlési képviselő hétfőn az MTI-nek azt mondta, hogy a nevéhez semmilyen bűncselekmény nem kapcsolódik.
Vágólapra másolva!

Meggyes Tamás arra a hírre reagált, amely szerint a legfőbb ügyész kezdeményezte mentelmi jogának felfüggesztését jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt, mivel az önkormányzat 2003-ban életbiztosítási szerződéseket kötött a polgármester és két alpolgármester részére, és a futamidő lejárta előtt az önkormányzat helyett a biztosítottak lettek a kedvezményezettek.

"Igaztalan támadásnak tartom az ügyet, és örömmel állok a vizsgálat elé, olyan értelemben, hogy elmondhatom a hatóságoknak a véleményemet" - jelentette ki Meggyes Tamás. Elmondta, mielőtt felvették volna az összeget, az egyik érintett alpolgármester fiát, aki évek óta jogi referensként dolgozott az önkormányzatnál, teljes körű vizsgálattal bízta meg, hogy a pénz - havi néhány tízezer forint - felvétele jogi vagy etikai szempontból kifogásolható-e. "Ez a polgármesteri fizetés kevesebb mint tíz százaléka. Nem reális, hogy ezért kockára tettük volna a becsületünket, és lábbal tiportuk volna a törvényeket" - tette hozzá.

Tétényi Éva független polgármester az MTI-nek elmondta, a vádemelésig nem kíván nyilatkozni, de amikor a biztosító Meggyes Tamás szerződésének lejárta után öt és fél millió forintot küldött az önkormányzat számlájára, majd téves utalás miatt visszakérte a pénzt, kötelessége volt feljelentést tenni az ügyészségen, mert úgy vélte, a közpénzből összegyűlt megtakarítást nincs joguk felvenniük az érintetteknek.

A Legfőbb Ügyészség gyanúja szerint az önkormányzat vagyoni hátránya 13,5 millió forint volt, ennyit fizetett ki a biztosító az életbiztosításokra 2010-ben. A két alpolgármesternek a magánszámlájára, a polgármester esetében azonban az önkormányzat számlájára. Később a két alpolgármester a díjakat befizette az önkormányzatnak, így a vagyoni kár megtérült.

Az ügyészség szerint - tekintettel arra, hogy a városvezetők illetményéről csak a képviselő-testület hozhatott volna határozatot - az önkormányzat közbeszerzési és ügyrendi bizottsága szabálytalanul és jogszerűtlenül döntött. A megalapozott gyanú szerint a hűtlen kezelést a két alpolgármester tettesként, a két bizottsági tag pedig bűnsegédként követte el.

Mivel a nyomozás befejezése előtt a volt polgármester érintettségére vonatkozó adatok is felmerültek, és esetében az országgyűlési képviselősége miatti mentelmi jog eljárási akadály, ezt az eljárásrészt a főügyészség elkülönítette, és a legfőbb ügyész kezdeményezte Meggyes Tamás mentelmi jogának felfüggesztését.