Hónapokon belül Hilton tulajdonosok lehetünk

Vágólapra másolva!
Egyre közelebb a Hilton a tőzsdei bevezetéshez, a vállalat ugyanis feltehetően már december közepén elkezdi az ilyenkor szokásos roadshow-t, és 2014 első negyedévében már a kereskedés is megindulhat a részvényekkel.
Vágólapra másolva!

Már csak pár hónap választja el attól a Hiltont, hogy ténylegesen is debütáljon a tőzsdén, a vállalat ugyanis már december közepén roadshow-ba kezdhet, és a várható részvényárfolyammal kapcsolatosan is megjelennek majd az első információk.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Hilton legnagyobb tulajdonosa, a Blackstone vélhetően szeretné pénzzé tenni 2007-es befektetését, amikor még 26 milliárdot fizetett a cégért, és kivezette a tőzsdéről. Nos, sokkal rosszabb időzítésről nem sok esetben beszélhetünk, hiszen a szállodaipar és ingatlanpiac éppen ezután omlott össze. Az elmúlt 4 évben viszont ismét jól teljesít a szektor, így a Hilton is, az elmúlt félévben például 66 százalékkal nőtt a társaság nettó profitja éves alapon.

Bár az IPO pontos dátuma természetesen még nem ismert, annyi biztos a legutóbbi felügyeletnek beküldött dokumentumok alapján, hogy a korábbi 1 milliárd helyett 1,25 milliárd dolláros IPO jöhet létre. Sőt, több elemző szerint akár a 2 milliárd dollár is lehetséges, így mindenképpen érdemes lehet figyelni a következő hónapokban érkező híreket a Hilton háza tájáról.

Mi az IPO?

Az angol initial public offering rövidítése, elsődleges tőzsdei kibocsátást jelent. Az IPO az az eljárás, aminek keretében egy zárkörű részvénytársaság részvényei széles körben elérhetővé válnak a tőzsdén keresztül. Általában jegyzési szakasszal kezdődik a folyamat, ahol a kibocsátást szervező befektetési bankok összegyűjtik és összesítik a részvényből vásárolni kívánó befektetők igényeit. A felkínált mennyiség és az ajánlatok alapján kialakuló egyensúlyi ár lesz a jegyzési ár, az IPO-ban résztvevő befektetők ezen az áron kapják meg a részvényeket. A jegyzés lezárultát követően kezdődik meg a tőzsdei kereskedés a részvényekkel, ugyanúgy, mint bármely más, tőzsdére már bevezetett részvénnyel.