Fejleszti nyíregyházi gyárát a Dunapack

Vágólapra másolva!
5,7 millió eurós beruházással modernizálja gépparkját és infrastruktúráját a Dunapack, az osztrák Prinzhorn Csoport csomagolási divíziója.
Vágólapra másolva!

A cél természetesen a termelés minőségének javítása, a nagyobb rugalmasság és termelési kapacitás. A beruházás során az üzem gépparkjának jelentős részét lecserélik és modernizálják. Új nyomdaegységet és új tekercsváltókat szereznek bel, kiépítik a pályafigyelő és a gőzrendszer korszerű vezérlését a lemezgépen, valamint megújítják a belső anyagmozgatási rendszert is. A tervek szerint a fejlesztés 2014-ben fejeződik majd be. A nyíregyházi beruházás felét az északkelet-magyarországi régió számára elérhető, vissza nem térítendő uniós források teszik lehetővé. „A Dunapack ereje a magas minőségi követelményeinkben és az innovatív termékportfóliónkban gyökerezik, amelyek lehetővé teszik, hogy személyre szabott csomagolási megoldásokat kínáljunk ügyfeleinknek, valamint abban, hogy fenntartható termelési folyamatainkhoz 100%-ban újrahasznosítható papírt használunk nyersanyagként” – mondta Galambos Attila, a Dunapack Kft ügyvezető igazgatója. – „A beruházási program tovább fogja erősíteni a vállalatcsoport pozícióját a magyar piacon” – tette hozzá.

A Dunapack nyíregyházi üzeme 1971-ben épült, elsősorban a helyi mezőgazdasági termékekhez szükséges papíralapú csomagolóanyagok előállítására. Az elmúlt 20 évben az üzem bővülése lehetővé tette, hogy jelentős ipari ügyfelek számára biztosítson csúcsminőségű csomagolási megoldásokat Magyarországon, valamint a szomszédos országokban. A tervezett fejlesztésektől azt várják, hogy lényegesen bővülni fog a csomagolási termékskála, ezáltal pedig új piacok és ügyfélszegmensek válnak elérhetővé. Mint Galambos Attila tájékoztatott, a modernizáció csökkenteni fogja a gyártásból származó hulladék mennyiségét és a karbantartási költségeket is.

A Dunapack a 13 országban 4478 főt foglalkoztató, osztrák családi tulajdonban álló Prinzhorn Csoport része. Évente 1,7 millió tonna hullámalappapírt állít elő hulladékpapírból, éves forgalma eléri az 1 milliárd eurót, ezzel a harmadik legnagyobb vállalat ebben a szegmensben Európában. A Prinzhorn Csoport tevékenysége három divízióba szervezett: a Hamburger Recycling papírhulladék gyűjtésével és forgalmazásával, a Hamburger Containerboard hullámalappapír előállításával, a Dunapack Packaging pedig hullámpapír alapú csomagolóeszközök gyártásával foglalkozik.

A Prinzhorn Csoport 1990 óta van jelen Magyarországon, több mint 1100 főt foglalkoztat. Mindhárom diviziója képviseli magát hazánkban: a Duparec Kft. fontos hulladékgyűjtő, a Hamburger Hungária Kft. a legnagyobb magyar hulladékhasznosító és hullámalappapír-gyártó, a Dunapack Kft. pedig a legnagyobb hullámtermék-gyártó. Ezek a vállalatok magas hozzáadott értéket állítanak elő, és évi 400 millió eurós forgalmat bonyolítanak le, két évtized alatt mintegy 600 millió eurót fektettek be Magyarországon. A jelenlegi fejlesztés a Prinzhorn Csoport elkötelezettségét mutatja meg a magyarországi vállalatai iránt: 2006 és 2010 között összesen 280 millió euró értékű beruházást hajtott végre hazánkban, így a dunaújvárosi hullámalap-papír gyár felépítését. A 2011-2015 közötti időszakra a vállalatcsoport további 220 millió eurós beruházást tervez.