A kis összegű szülői megtakarításokat gyűjtené be az állam

Babakötvény, takarékoskodás, számlanyitás a  gyerek születésekor, aranytojás Hefeiben, Kínában a 2006-os tavaszfesztiválon
Vágólapra másolva!
Az új babakötvénnyel nagyvonalú kamatprémiumot garantálnak 19 évre, és a bankoktól is elszipkáznák a gyerek javára gyűjtött pénzeket.
Vágólapra másolva!

Megpróbál kedvet csinálni a kormány az elmúlt pár évben népszerűségéből sokat veszítő babakötvényhez azzal, hogy megemeli a kamatát, és ezt 19 évig garantálja is.

Az új babakötvény – amelyről a törvényjavaslatot pénteken nyújtották be – éves kamata az előző évi infláció és a 3 százalékos kamatprémium összegével egyezik majd meg. Mivel az idén kicsivel 2 százalék feletti infláció várható, a jövőre megvásárolható babakötvény bő 5 százalékos kamatot fizet egy éven keresztül. Magyarországon 3 százalékos az inflációs cél, vagyis inkább arra lehet számítani, hogy a babakötvény közép távon 6 százalékkal fog kamatozni. Jelenleg a bankbetétek, a rekordalacsonyra süllyedt jegybanki alapkamatot követve, 3-4 százalék között mozognak.

Ez a kamatprémium nemzetközi mércével is komolynak tekinthető, pláne, hogy ezt garantálja a magyar állam – igyekezett Borbély László, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese is kidomborítani az új, a tervek szerint már idén december 2-től megvásárolható új babakötvény vonzerejét. Az új konstrukció sikerét egy reklámkampány is segítheti.

Az új konstrukcióval az állam szeretné nyújtani a lakosság kezében levő állampapírok lejárati idejét, amely most alig több mint egy év. Az új babakötvény 19 éves lesz, az állam pedig minden újszülöttnek az állam automatikusan Start-számlát nyit és 42500 forintot tesz rá. Tavaly október óta csak az államkincstárnál lehet nyitni újonnan születetteknek Start-számlát, bankoknál már nem. Eddig kevesen vitték át az államkincstárhoz a Start-számlájukat a bankoktól, ezért most a kormány abban is reménykedik, hogy a kamatprémium miatt tömegével hagyják ott a bankokat a szülők, és teszik át gyerekük megtakarítását az új babakötvénybe.

A lusta, vagy nem túl tájékozott szülőket azzal igyekszik megfogni az állam, hogy az új babakötvénynél nem kell bíbelődni azzal, hogy a megtakarítást éppen mibe fekteti be, mikor teszi át részvényből állampapírba vagy vásárol befektetési jegyet. Ugyanis az új babakötvény kamatát, hozamát újra befektetik.

Az új babakötvénnyel a kis összegű megtakarításokat akarja begyűjteni az állam, nem titkolta ezt sem az ÁKK vezérigazgató-helyettese. A Start-számlákon,átlagosan alig több mint 47000 forint van – ebből 42500 forint az állami kezdőlökés, és az még kamatozott is, vagyis a szülők hozzájárulása elenyésző volt. Az állam ezért azt szeretné, hogy a havi pár száz vagy pár ezer forintos megtakarítás is az államhoz csatornázódjon be. Az új babakötvény 1 forintos alapcímletű, tehát ha valaki csak havi 500 forintot tud megspórolni, az is megteheti.

Az új babakötvény abban nem tér el az eddigitől, hogy az állam az éves befizetés tíz százalékát, de maximum hatezer forintot még hozzátesz a megtakarításhoz (vagyis ezt maximálisan úgy lehet kihasználni, ha évente 60 ezer forintot fizet be a szülő a Start-számlára).

A babakötvény eddig mégsem volt túl népszerű, és ennek csak részben oka az, hogy a válság miatt megcsappant a családoknál a gyerek javára félretett pénz. Az államkincstárnak az országban csak 21 helyen van értékesítési pontja, és 10 mozgó árus is van (tíz okmányirodában egy-egy ügyintéző tud nyitni Start-számlát), ez pedig nehézkessé teszi azt, hogy a babakötvény igazán keresett legyen. Ezen szeretnének változtatni, és növelnék az értékesítési helyek számát.