Történelmi csúcs a Wall Streeten

Vágólapra másolva!
Új történelmi csúcsra emelkedett az amerikai S&P 500 tőzsdeindex a csütörtöki kereskedésben, az egy nappal korábbi amerikai politikusi megállapodás után. Ma Ázsiában is emelkedik a vezető tőzsdék többsége, miután a kínai gazdaság a harmadik negyedévben kicsivel gyorsabban bővült mint a megelőző kettőben.
Vágólapra másolva!

Új csúcsra emelkedett tegnap az ötszáz amerikai vállalat részvényét tömörítő S&P 500 tőzsdeindex, az új rekordérték 1733 pont. A csütörtöki kereskedésben még a Nasdaq is felfelé menetelt 0,6 százalékkal, a 30 céget tömörítő Dow Jones index viszont minimálisan csökkent.

Azzal, hogy ideiglenesen elhárultak az amerikai adósság és költségvetési problémák a piacok is fellélegeztek, bár csütörtökön nem volt már kitörő a lelkesedés. Az S&P 500 10 szektora közül 9 tudott emelkedni, egyedül a technológia szektor végzett mínuszban.

Ázsiában is emelkednek a vezető tőzsdék többsége a Kínából érkező jó gazdasági adatoknak köszönhetően. Ugyanis a július-szeptemberi időszakban 7,8 százalékkal nőtt a GDP mértéke (vártnak megfelelően), ami a legmagasabb az idei negyedéves számok közül. Ez pedig azt mutatja, hogy újra gyorsult valamelyest a gazdaság a világ legnépesebb országában. Bár igaz, hogy az egyidejűleg kiadott szeptemberi adatok már az ipari termelésben, a kiskereskedelmi forgalomban és az építőipari aktivitásban is csökkenést mutattak.

A sanghaji tőzsdén 0,6, míg a hongkongi parketten 1 százalékos a plusz, de az ausztrál tőzsdeindex is 0,7 százalékkal emelkedik. Ugyanakkor Tokióban nem ennyire jó a hangulat, a Nikkei 0,1 százalékos mínuszban van. A Standard & Poor’s megerősítette Japán „AA-"-os besorolását, negatív kilátásokat rendelve mellé.

Az S&P 500 értéke (pontban) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu