Elijeszti a pénzt a politikusok bénázása

Vágólapra másolva!
Két éve nem látott mennyiségű tőke áramlott ki a héten a globális pénzpiaci alapokból. A befektetők elsősorban az amerikai adósságlimit (azóta ideiglenesen megoldott) problémák miatt kezdtek menekülni a többek között rövid lejáratú amerikai állampapírokba fektető eszközökből, mivel féltek, hogy az USA "beleütközik a plafonba", és nem fogja teljesíteni kifizetéseit.
Vágólapra másolva!

Rendkívül érdekes ábrát tett közzé pénteken a Bank of America, mely szerint brutális mértékű tőke áramlott ki a héten pénzpiaci alapokból. Az elmúlt öt nap során 70 milliárd dollárnyi tőke távozott ezekből az alapokból (csak az amerikaiakból 43 milliárd dollár), amihez csak a 2011 augusztusában megfigyelt „menekülés” hasonlítható.

Forrás: [Bank of America, Investor.hu]

A rövid lejáratú, gyorsan pénzzé tehető eszközökbe, például amerikai kincstárjegyekbe fektető pénzpiaci alapokból történő menekülés érthetőnek tűnik. A mostani (héten lezárult) amerikai adósságplafon-mizéria miatt a befektetők attól tartottak, hogy az USA beleütközik a plafonba, és nem fogja teljesíteni egyes kötelezettségeit, tehát az állampapír-tulajdonosoknak sem fog fizetni.

A mostani, és a több mint két évvel ezelőtti események közötti párhuzam tehát nyilvánvalónak tűnik, mivel 2011 nyarán, és az elmúlt hetekben is az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos politikai huzavona borzolta a kedélyeket.

Ugyanakkor némi különbség megfigyelhető a két eset között, mivel most inkább a részvényekbe áramlott a pénzpiaci alapokból menekülő tőke, szemben 2011 augusztusával, amikor az államkötvényeket „vadászták” a befektetők. Ez arra utal a BofA szakértői szerint, hogy a piac jelenleg biztonságosabbnak ítéli meg a vállalatokat az országoknál. Ennek eredményeként 17,2 milliárd dollárnyi friss tőke érkezett meg a részvénypiacra, míg a kötvényekből 3,3 milliárd dollárnyi áramlott ki a héten.

A részvénypiacon a legnagyobb mennyiségű tőke (10,6 milliárd dollár) az amerikai részvényekbe áramlott, míg az európai részvényekbe 3,4 milliárd dollárnyi, a japánba pedig 0,6 milliárd dollárnyi friss tőke érkezett.

Forrás: [Bank of America, Investor.hu]