Kínaiak ellenőriznék a miniszterek mobiljait

Vágólapra másolva!
Megint megjelent a Lenovo a BlackBerry körül, a legfrissebb információk szerint ugyanis a kínaiak akár ajánlatot is tehetnek a vergődő telefongyártóra. A helyzet pikantériáját adja, hogy a kínaiak ezzel olyan vállalatot szerezhetnének meg, ami közel fél millió mobiltelefont biztosít az amerikai kormányzatnak.
Vágólapra másolva!

A Lenovo is beszállhat a buliba

Ismét életjelet adott magáról a Lenovo, legalábbis ami a BlackBerry felvásárlását illeti. A kínai cég ugyanis a Wall Street Journal szerint igen aktívan fontolóra vette, hogy felvásárlási ajánlatot tesz a kanadai cégre, ám ahogyan az ilyenkor lenni szokott, minden érintett fél cáfolta az értesüléseket.

Ettől persze simán lehet, hogy a Lenovo tényleg ajánlatot tesz a BlackBerryre, a kínai cég ugyanis már régóta hangoztatja, hogy a PC-piac után az okostelefon-piacon is komoly babérokra tör. Az persze nehezen elképzelhető, hogy az okostelefonok között is abszolút első lesz a Lenovo a közeljövőben, ám a BlackBerry esetleges felvásárlása azért mindenképpen javítaná a piaci részesedést. Ráadásul, ahogyan az elemzők is fogalmaztak, a BlackBerry megszerzésével tovább javíthatná a kapcsolatokat a nagy szolgáltatókkal is a Lenovo.

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, a BlackBerry 4,7 milliárd dolláros előzetes megállapodást között a Fairfax Financial társasággal, melynek értelmében a kanadai biztosító vezette konzorcium megvásárolhatja a BlackBerryt a könyvek átvilágítása után. A BlackBerry tehát vevőt keres saját magára, így elvileg simán létrejöhet a megállapodás a Lenovo és a BlackBerry között. Ráadásul a befektetők sem nagyon bíznak a Fairfax általi felvásárlásban, hiszen a részvényenkénti 9 dolláros vételárnál jelenleg is jóval alacsonyabb árfolyamon található a részvény. Az elmúlt másfél hónap részletes eseményeiről, az alábbi cikkekben lehet tájékozódni, kronológiai sorrendben:

Jönnek a kínaiak!

A Lenovo lehetséges felvásárlása azonban több, esetekben nemzetbiztonsági kérdést is felvet. Az amerikai köztisztviselők ugyanis közel fél millió BlackBerryt használnak a munkavégzéshez, ráadásul még Barack Obama hivatali telefonja is BlackBerry. Vélhetően az amerikaiak nem örülnének, ha a BlackBerry a kínaiakhoz kerülne, hasonló módon a kanadaiakhoz.

Ennek függvényében vélhetően alaposan megvizsgálnák a BlackBerryre érkező kínai ajánlatot a kanadai és amerikai felügyeleti szervek, ami alapján nem biztos, hogy olyan nagy esély van egy kínai felvásárlásra. Ennek ellenére a BlackBerry 1 százalékot erősödött tegnap, ami vélhetően ennek a hírnek is betudható.

A BlackBerry árfolyama (Nasdaq) Forrás: Bloomberg, Investor.hu