Decemberig változatlanul zakatolhat a pénznyomda

Vágólapra másolva!
December előtt nagyon valószínűtlen, hogy a Fed hozzányúl pénznyomdaként is ismert eszközvásárlási programjához, mivel a döntéshozóknak időre van szükségük a kéthetes kormányzati leállás hatásainak kiértékeléséhez. Ez derült ki a dallasi és a kansasi Fed elnökeinek tegnapi nyilatkozatából, akik szerint a következő üléseiken inkább a gazdaság helyzetének kiértékelésével fognak foglalkozni a tapírozás helyett.
Vágólapra másolva!

Legalább decemberig várhat eszközvásárlási programjának csökkentésével a Fed – nyilatkozta két magas rangú Fed döntéshozó csütörtökön. Az érintettek szerint időbe telik, hogy az amerikai állam októberi kéthetes leállásának hatásait megvizsgálják, és emiatt nagyon valószínűtlen, hogy az október végi ülésen hozzányúlnak a QE3 programhoz - írja a Reuters.

Charles Evans, a chicagoi Fed elnöke közölte, a kéthetes leállás után több információra van szükségük a gazdaság jelenlegi állapotáról. Mivel a szünet miatt a hivatalok adatgyűjtési tevékenysége is leállt, időbe telik, míg a statisztikusok „utolérik magukat”. Emiatt a legvalószínűbb forgatókönyvnek az tűnik, hogy a következő néhány ülésükön (október 29-30 és december 17-18) a gazdaság helyzetének kiértékelésével fognak foglalkozni, és csak azután kerülhet szóba a pénzpumpa jövője.

Evans nem kívánt spekulálni, hogy pontosan mikor csökkenthetnek a QE3 programon. Csupán annyit közölt, hogy előbb meg kell bizonyosodniuk, hogy a gazdaság a megfelelő irányba halad, és a munkaerőpiac is fenntarthatóan javul-e.

A leginkább héja beállítottságáról ismert (tehát a szigorúbb monetáris politikát támogató) Richard Fisher, a dallasi Fed elnöke is hasonló véleményen van, és közölte, személy szerint a decemberi ülésnél előbb nem nyúlna az eszközvásárlási programhoz. Fisher ugyanakkor közölte, a hosszú távú véleménye nem változott, és szerinte a QE3 tartós fenntartása nem szerencsés, mivel lakáspiaci buborék kialakulásához vezethet.

A jegybankároknak óvatossága érthető, mivel a kéthetes kormányzati leállás miatt az egyik legpesszimistább becslések szerint is 0,3-0,4 százalékponttal eshet vissza az amerikai GDP-növekedése a negyedik negyedévben. Dollárban kifejezve a szünet legalább napi 300 millió dolláros veszteséget okozhatott Amerikának az S&P hitelminősítő szerint.

Evans-szal és Fisherrel szemben Esther George, a szintén héja beállítottságú, kansas-i Fed vezető tegnap is kitartott korábbi álláspontja mellett, és kijelentette, a jegybanknak már az októberi ülésen csökkenteni kéne a pénzpumpa ütemén. A szakértők szerint az októberi „tapírozás” viszont kevésbé tűnik valószínűnek az fontos makroadatok hiánya miatt.

Mi az a tapírozás?

A Fed havonta 85 milliárd dollárra rúgó eszközvásárlási programjának csökkentését angolul a csökkentést, elvékonyítást jelentő „taper” kifejezéssel szokás illetni, de csak a pusztán egyetlen betűvel eltérő tapírt (angolul is „tapir”) sokkal izgalmasabb használni a jelenségre. A Fed nyáron kezdett először az eszközvásárlások visszafogásáról beszélni, és az eredeti várakozások szerint már szeptemberben 10-15 milliárd dollárral csökkent volna a havi keretösszeg. A Fed azonban szeptemberben nem változtatott a programon, így továbbra is nyitott kérdés, hogy mikor és milyen ütemben kezd a Fed kihátrálni a pénznyomtatásból.