A rossz teljesítmény miatt ütik az OMV-t

Vágólapra másolva!
2,5 százalékos eséssel kezdett bele a mai kereskedésbe az OMV, mivel az előző negyedévhez és a tavalyi év azonos időszakához képest is lényegesen rosszabb finomítói árrést ért el a cég, illetve a gáz értékesítés is halvány lett, továbbá a napi szénhidrogén kitermelés 2011 első negyedéve óta nem látott mélységbe esett vissza. 
Vágólapra másolva!

Az osztrák ATX index legrosszabban teljesítő komponense ma az OMV. Az olajipari vállalat ma reggel tette közzé a szokásos, negyedéves teljesítményére vonatkozó számokat, amiket rendszeresen a negyedéves gyorsjelentést megelőzően szokott publikálni a vállalat. A beszámolót majd november 7-én teszi közzé a vállalat.

Az árfolyam reakcióból látható, hogy csalódást okozó számokat tett közzé a régió egyik legnagyobb olajcége.

OMV napi grafikon Forrás: Bloomberg

A líbiai polgárháború óta nem volt ilyen alacsony a kitermelés

Az OMV napi szénhidrogén kitermelése drasztikusan visszaesett a harmadik negyedév során, csupán 275 ezer hordónyit tudtak elérni, holott egy évvel korábban még 309 ezer hordó volt a teljesítmény, ráadásul a második negyedévben is még naponta 297 ezer hordónyi szénhidrogént tudtak a felszínre hozni.

A visszaesés hátterében az olajcég szerint több leállás húzódik. Líbiában, Jemenben és Új-Zélandon is gondok voltak a kitermeléssel, igaz utóbbi esetében javítási munkálatokat végeztek. A napi 275 ezer hordós teljesítményre egyébként 2011 első negyedévében volt utoljára példa, amikor a líbiai polgárháború miatt leállt az ottani operáció. A kitermelési problémák egy része ugyanakkor már korábban is tudott volt, erről az OMV is beszámolt.

Némi vigaszt adhat az OMV számára, hogy a cégcsoportba tartozó román Petrom kitermelése továbbra is stabilnak mondható.

Forrás: OMV, Investor.hu

A negyedév során ugyan a dollár gyengült az euróval szemben, de ezt kompenzálni tudta a negyedév során emelkedő olajár. Ugyanakkor az OMV eladási számai gyengébbek lehetnek a második negyedévben elérttől.

A mai dokumentum egyik érdekessége talán az, hogy a cég nagyjából 100 millió euró értékű leírást hajt végre kutatáshoz és kitermeléshez kapcsolódó kurdisztáni eszközökön, illetve néhány ausztriai eszköz esetében.

A finomítói környezet továbbra is csapni való

A finomítói környezet továbbra is rendkívül kedvezőtlen az olajipari cégek számára. Az OMV által számított árrés 1,17 dollárra zsugorodott, úgy, hogy a második negyedév során ennek még a több mint a dupláját érte el a vállalat, egy évvel korábban pedig 5,24 dollár volt a hordónkénti margin.

Az árrés legutoljára az OMV szerint 2009 negyedik negyedévében volt ennyire alacsony. A mostani folyamatban szerepe volt annak is, hogy az üzemanyag árrések gyengék voltak, az Ural típusú olaj prémiummal forgott a Brenthez képest a rosszabb minősége ellenére.

Forrás: OMV, Investor.hu

A szezonálisan erősebb nyári időszak miatt javulást lehetett látni az értékesítési számokban az OMV szerint.

Csökkent a gázértékesítés

Negyedéves szinten 14 százalékot esett vissza a gázértékesítés az OMV esetében, főként az EconGas kereskedési aktivitásának csökkentése miatt. Az EconGas árrése még mindig negatív volt a társaság szerint, mivel a hosszú távú olajárhoz kötött szerződéses ár és az elosztóknál lévő ár között nagy a különbség.

A sok rossz hírt kompenzálhatja az, hogy a társaság adózása alacsonyabb lehet a második negyedévhez viszonyítva, leginkább a visszaeső líbiai kitermelés miatt.