Milliós megtakarítás lehet az áramkereskedő-váltás. Hogyan csináld?

Az áramszolgáltató megfelelő kiválasztása akár kkv-szinten is milliós nagyságrendű megtakarítást eredményezhet
Vágólapra másolva!
Az energiakérdés megfelelő menedzselése KKV-szinten is jelentős, akár milliós nagyságrendű megtakarítást eredményezhet. De hogyan és miért váltsunk áramszolgáltatót?
Vágólapra másolva!

A vállalati költségeknek a kisvállalkozások esetében is mintegy 5-15 százaléka az energiaköltségek területéről származik, megfelelő odafigyeléssel tehát komoly optimalizálási potenciál van az energetikai szolgáltató kiválasztásában, hangzott el a Joint Venture Szövetség Tudatos Beszerzés című rendezvényén.

A piaci tapasztalatok szerint ma a cégek többségének tipikus hozzáállása, hogy mind villamosenergiában, mind pedig gázban 1-2 éves termékeket vásárolnak, a piaci trendek ismerete nélkül, egy-egy termék árára optimalizálva választanak a fogyasztók. Ez azonban szükségszerűen nem az optimális megoldásokat eredményezi, mondta Kemendy Nándor, a MLBKT Beszerzési Vezetők Klubjának vezetője.

Az áramszolgáltató megfelelő kiválasztása akár kkv-szinten is milliós nagyságrendű megtakarítást eredményezhet Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A szakember szerint szerencsés lenne, ha a ma jellemző „ellátási típusú” gondolkodást hosszú távon felváltaná a „költségoptimalizálási típusú” gondolkozás, ami akár milliós nagyságrendű megtakarítást is eredményezhetne egy-egy vállalat életében.

Jelentős tartalékok

„Az energiakérdés megfelelő menedzselésével KKV-szinten is jelentős tartalékok tárhatók fel,” mondta ezzel kapcsolatban Kemendy Nándor.

Kemendy kifejtette, hogy a beszerzési ár csak az egyik – bár kétségtelenül fontos szempont – a költségek optimalizálása során. Az energiafelhasználás racionalizálása, a beszerzési tendereztetés időzítése vagy a tendereztetés professzionális menedzselése mind olyan tényezők, amelyek csaknem ugyanolyan fontosak a vállalat költségei szempontjából.

Beszállítók kiválasztásánál alapvető paraméter az egységár, de ennél bizonyos esetekben fontosabbak lehetnek hatékonysági és kényelmi feltételek illetve bizonyos kapcsolódó kiegészítő szolgáltatások, mondja Rigó Gábor az MVM Partner Zrt. értékesítési fejlesztési menedzsere.

A szakember szerint az egységárnál akár komolyabb megtakarításokat is eredményezhetnek olyan szolgáltatások, mint a helyszín megfelelő felmérése, a szabványosság, az üzembiztonság vagy akár egyéb műszaki paraméterek ellenőrzése és bevizsgálása.

„A villamosenergiát gyakran úgy tekintjük, hogy az ’csak úgy van’, pedig emögött a szolgáltatás mögött ugyanolyan beszerzési és ellátási lánc található, mint bármelyik másik termék vagy szolgáltatási mögött,” magyarázza Rigó Gábor.

Csináld meg a házi feladatod!

Az alapos tájékozódás –csakúgy, mint a beszerzés más területein – itt is elengedhetetlen, és bár ehhez nagyon sok forrás áll rendelkezésre, köztük maguk a kereskedők vagy független tanácsadók, de ez nem mentesíti az egyes cégeket a döntés meghozatala alól.

Érdemes ezen kívül például olyan tényezőkről megbizonyosodni, mint a jelenlegi szerződésünk felmondási körülményei – számtalanszor előfordul ugyanis, hogy az új szerződés megkötésének útjában az áll, hogy a jelenleg hatályos szerződést nem lehet a fogyasztó által kívánt módon és határidővel megszüntetni.

Fontos szempont a cég kockázatvállalási hajlandósága is, ami magába foglalja a fix vagy változó árak kockázatát valamint a forint- illetve euróalapú elszámolás esetén jelentkező árfolyamkockázatot. Érdemes utánanézni a kereskedő személyének is, megbizonyosodni annak hátteréről, referenciájáról, piaci részesedéséről.

A tapasztalat szerint Magyarországon körülbelül 5-6 cég van, amelyek komolyan szóba kerülnek, a szakember szerint ezek közül a cégek közül 2-3-mal mindenképpen érdemes felvenni a kapcsolatot a döntés meghozatala előtt, hogy megfelelő versenyhelyzet alakuljon ki, és a tárgyalási pozíciónk is minél kedvezőbb legyen.

Az időzítés is kritikus lehet, így alapvető, hogy ne egy-két héttel a tervezett váltás előtt kezdjünk tájékozódni a témában, különösen, ha olyan csúcsidőszakokban kívánunk átállni, mint például január eleje.

Ma, hogy a villamosenergia-szolgáltatók elől a területi akadályok végleg elhárultak, érdemes tehát időről-időre alaposan körüljárni az energiavásárlás kérdését, hogy a cégünk semmiképpen ne szenvedjen hátrányt, és a piacon kiharcolható legkedvezőbb körülmények között jusson ehhez a nélkülözhetetlen erőforráshoz.