Északi hadjáratra indulna az Apple

Vágólapra másolva!
Piacmozgató hírek érkezhetnek a következő hetekben az Apple háza tájáról, a technikai kép alapján pedig jó esély van egy felfelé való markáns elmozdulásra. A heti grafikonon ugyanis egy füles csésze alakzat rajzolódott ki, amiből általában északi irányba mozdulnak el a részvények. Ráadásul a napi grafikonon is több indikátor erősíti meg az árfolyamemelkedés esélyét.
Vágólapra másolva!

Fontos események előtt áll az Apple a következő hetekben, a technológiai cég ugyanis jövő hét kedden tart egy termékbemutatót, ahol lehullhat a lepel a legújabb generációs iPad-ről, ráadásul október 28-án harmadik negyedéves gyorsjelentés is érkezik. Ahogyan ilyenkor lenni szokott, az Apple részvényei rendkívül volatilisek lehetnek, a technikai képet látva pedig könnyen elképzelhető, hogy a részvény meredeken felfelé veszi az irányt.

Az elmúlt hetekben ugyanis jól teljesített a vállalat egyrészt áttörte a 200 napos mozgóátlagot, másrészt pedig az 50 napos mozgóátlag áttörését még sikeresen is tesztelte vissza az elmúlt napokban.

Kedvező képet mutat az MACD indikátor is, ami az elmúlt napokban vételi jelzést adott, amikor pedig az elmúlt két alkalommal erre került sor, akkor jelentős emelkedés követte azt a részvényárfolyamban.

Ha már indikátorok, akkor az RSI-t is meg kell említeni, ugyanis emelkedő trendben mozog szeptember közepe óta, csak úgy, mint az árfolyam.

Az Apple napi grafikonja (Nasdaq) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ami viszont igazán erősíti az optimizmust, az a heti grafikonon látható füles csésze, amiből a közel jövőben jókora kitörés jöhet. Konzervatív megközelítéssel a 161,8-as Fibonacci szintig mehet a papír, 580 dollárig.

Ha viszont a 2012 szeptemberi történelmi csúcsból való lecsúszást, és az április végi lokális mélypontot vesszük alapul, akkor most a 38,2 százalékos Fibonaccinál jár az Apple, és akár a 61,8 százalékos szintig is visszakapaszkodhat. Szinte tankönyvbe kívánkozóan esik egybe a füles csészéből készített Fibonaccival, ami szintén az 580 dolláros szint elérését vetíti előre.

Az Apple heti grafikonja (Nasdaq) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Egyébként érdemes megemlíteni, hogy az Apple részvényével a német tőzsdén is kereskedhetünk, ami szinte tökéletesen mozog együtt az alaptermék árfolyamával, és ráadásul még igen likvidnek is tekinthető. A grafikonon a füles csésze alakzat is kitűnően látható.

Az Apple árfolyama (Xetra) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Októberben közelebbről is megismerkedhetnek az Investor Trader ügyfelei a Xetra parkettjével, ugyanis legújabb akciónk keretében rendkívül kedvező díjak mellett lehet kereskedni német részvényekkel!
Az akció részleteiről ezen a linken olvashat.

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.

Mi az az MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.